В град Славяново, Плевенско имаше информация за арестувани членове на СИК. Извършени бяха и обиски в домовете им.

Това е станало заради редица сигнали за купуване на гласове. Хора бяха изведени за разпити, но от МВР и прокуратурата не потвърдиха официално за арести.

„Към РИК не е бил подаден сигнал за купуване на гласове. Избирателната комисия няма и правомощия по тази точка.”, каза председателят на РИК Плевен.

Той добавя, че в комисията са пристигнали сигнали, но те били несъществени. Всички избирателни секции са били затворени в 20:00 часа и преброяването е започнало тогава.

"Към този момент изборните си протоколи са предали около 160 от общо 408 изборни секции", добавя той.

Ситуацията в Бургас

В Бургас автобуси от цялата област изчакват на Морската гара. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Бръзов”, където Районната избирателна комисия ще ги приеме. Последните автобуси са пристигнали около 04:00 часа сутринта.

Членовете на избирателните комисии изчакват около 7-8 часа без никакви хранителни продукти или вода. Някои се заканиха да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат.

Повечето чакащи споделят, че се чувстват изнервени и изморени.

Горна Оряховица също е в списъка с проблемни райони

Бунт и напрежение в Горна Оряховица. Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия.

Оттам са направили и прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда.

„В момента РИК обработват номер 36. В момента натам отиват още 60 автобуса.

Тук сме 39 секции, които трябва да бъдат обработени. Няма как да стане, не в рамките на деня, а вероятно до сряда.

Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме.”, разказа член на избирателна комисия.

Групово хората предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.

Пловдив и проблемите, царящи там

Обработването на изборните протоколи в Пловдив тече. Над 100 автобуса и маршрутки извозиха хората.

Стотици членове на комисии чакат на опашка, за да предадат протоколите си. Хората поискаха храна, напитки и одеяла.

Малко преди полунощ член на ОИК е колабирал от преумора и е бил откарат с линейка. Хората недоволстват, защото им се налага да чакат с часове.

„Нямали сме почивка от 5:30 часа в неделя. Затворени сме и сме без вода.

В един момент казаха, че има проблеми с тока. Ние не сме машини, трябва ли някой от нас да припадне, за да се разбере, че имаме нужда от малко почивка.

Ние сме отговорни хора и няма да има проблем, ако спрем процеса за малко почивка и след това продължим.”, казват хората в ОИК Пловдив.