България ще получи 1 259 728 допълнителни дози ваксина през следващите три месеца чрез механизъм за солидарност. Това обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

„19 страни членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с ЕС доставки от страна на компанията AstraZeneca.”, уточнява министър-председателят.

Кой колко дози ще получи

Снощи стана ясно, че заедно с Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще получим общо 2,854,654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Те са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. дози, която бе договорена между ЕК и фирмата-производител.

Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани. Премиерът посочи, че снощното решение е показало солидарността на държавите и готовността им да се откажат в полза на друга страна.

„Благодарение на колегите от Европейския съвет, на председателя Шарл Мишел, както и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приехме единен подход за преговори и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании.

Без него много държави щяха да бъдат поставени в сложна ситуация. Но ние показахме, че Съединението прави силата.

Само единен ЕС - означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност.”, категоричен е Борисов.

Министър-председателят отчете, че пикът на вълната у нас вече върви надолу, ваксинираните стават повече от заразените, а оздравелите достигат броя на инфектираните.

Проф. Мутафчийски стана дядо

По време на живо включване министър-председателят поздрави началника на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски, който е станал дядо.

„На проф. Мутафчийски да му е честит внукът - Виктор. Венци и Виктор са близки. Така че да му е жив и здрав и той на нас“, пожела Борисов

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски стана дядо. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

„На проф. Мутафчийски да му е честит внукът - Виктор. Виктор и Венци са близки. Така че да му е жив и здрав и той на нас“, пожела Борисов.

За щастливата новина намекна вчера и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който по време на традиционния брифинг в Министерския съвет обясни, че генералът има „приятен семеен повод“ да отсъства.

Съпругата на генерал Мутафчийски Елена е психиатър. Семейството има двама синове близнаци – Марк и Александър, родени през 1994 г. Все още не е ясно кой от двамата е станал баща.