Посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев е бил поканен в американското финансово министерство, съобщават запоцнати. Според дипломатически източници от София темата на разговора е била законът “Магнитски”, но повече детайли не бяха дадени.

Малко история по случая

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи - на бизнесмена Васил Божков, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на Илко Желязков - бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО).

От дни усилено се коментира, че към този списък ще бъдат прибавени нови имена, с които на държавни фирми и ведомства не се препоръчва да правят бизнес.

Източници от българското външно министерство неофициално допълниха, че от дипломатическата ни мисия във Вашингтон е пристигнала официална нота за съдържанието на разговора на Стойчев в американското финансово министерство.

В средата на юни бизнесменът Васил Божков поиска да бъде заличен от санкционираните по закона “Магнитски”. Делян Пеевски нае международна адвокатска кантора, която да го представлява в САЩ при оспорването на включването му в санкциите.

Междувременно българското правителство създаде свой черен списък на 97 фирми и лица, които са свързани с тримата българи, санкционирани по закона “Магнитски”. От него бе извадена гръцката “Интралот”, която преди години имаше общ бизнес с Божков.

Известни български юристи са категорични, че подобен “черен списък” няма правна стойност, и очакват чрез съдебни дела списъкът рязко да намалее.

Спортното ни министерство с разкрития срещу Тотото

Спортното министерство с разкрития за работата на Българския спортен тотализатор. Според одитен доклад на ресорното ведомство и Сметната палата- Тотото е загубило десетки милиони левове само за няколко години.

Междувременно беше установена и връзка между тотализатора и фирма от списъка „Магнитски“, приближена до Васил Божков. Проверка на спортното министерство показа, че тотализаторът натрупал огромни загуби между 2016 и 2019 година.

„До 2019 година – 27,468,000 лева. Тези системни загуби водят и до намаляване на собствения капитал на предприятието, естествено.“, посочи спортният министър Андрей Кузманов.

А лошият финансов резултат довел до задлъжнялост.

„Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартните игри - в размер на над 39 164 000 лева”, добави той.

Още през 2020 година ръководството на тотализатора е сменено. Решението е взето от бившия министър Красен Кралев, а мотивът е загуба на пазарен дял.

„Преценката на министъра на спорта, съгласувано с министъра на финансите, е, че е необходима, така да се каже, нова управленска мощ“, заяви тогава Владислав Горанов, който по това време беше финансов министър.

От новото ръководство на Тотото заявиха, че не могат да отговарят за действията на предишната управа. Добавиха, че моментното финансово състояние на предприятието е отлично, като това щяло да се докаже от нова одитна проверка.