Условието за връщане на машинното гласуване на балотажа в неделя е министърът на електронното управление Александър Йоловски лично да подпише документите за сертифициране на машините. Това е решението на Върховния административен съд, с което съдебния състав представя постави условията за използването на машинно гласуване.

С решенето си ВАС обяви за незаконосъобразни действията на ЦИК за отмяна на машинния вот по отношения на втория тур, който ще се проведе тази неделя.

Това е окончателно решение, в което се поставя условието удостоверенията за машините да се подпишат само от министъра на електронното управление, а не от зам. министъра. Становището на ВАС не е основание да се атакуват резултатите от първия тур на изборите.

Съдът приема, че изискванията на Изборния кодекс могат да се изпълнят при спазване на законоустановената процедура за балотажа на 5 ноември. Жалбите по отношение на провеждането на първия тур на изборите са отхвърлени от съда поради причината, че към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК няма издадено решение за удостоверяване съгласно Изборния кодекс.

Делото е образувано по общо 10 жалби, които са подадени срещу решението на ЦИК от петък, с което беше отменено машинното гласуване. Жалбите са подадени от коалицията на „Продължаваме промяната – Демократична България“, политическата партия „Единение“, от кандидати за кмет и общински съветници в община Шумен, от кандидата за общински съветник в столична община Петър Славов, както и от 6 граждани, които са в качеството си на избиратели.

Вече има демобюлетини за балотажа в неделя

След становището на ВАС по казуса с машинното гласуване, работата по подготовката на бюлетините беше възобновена. Експерти към ЦИК извършиха доверено изграждане на софтуера на машините, които ще се използват за вота на 5 ноември. Това се случи в контролирана среда, която е предоставена от Министерството на електронното управление.

Процедурата по изграждане на софтуера беше наблюдавана от партийни представители и специалисти от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Рано тази сутрин от МЕУ разпространи до медиите снимки на демобюлетините, които бяха отпечатани от техническите устройства използвани за машинно гласуване. На бюлетините има изписан хеш код, който се показва по време на изборния процес.

Работата по извършването на удостоверяване на машините за гласуване и всички нужни проверки продължава. Също рано тази сутрин за направени тестове на функционалностите на машините, които са свързани с различните възможности за гласуване.

МЕУ също отговаря и за процеса по видеонаблюдение и заснемане в изборния ден, който е достъпен онлайн на сайта  evideo.bg.