Президентът на САЩ Джо Байдън коментира при какви условия атаката към ивицата Газа може да бъде прекратена. Той заяви, че преговори за спиране на огъня между Израел и „Хамас“ може да има само ако палестинското ислямско движение освободи всички заложници, които държи от 7 октомври.

Байдън изказа тази позиция по време на събитие в Белия дом като отговор на въпрос от журналист дали подкрепя сделката за пускане на заложници в замяна на спиране на атаките между двете враждуващи страни.

Според върховният комисар на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, огънят трябва да бъде прекратен незабавно и да се постигне примирие, което се налага поради хуманитарни причини.

"Човечността трябва да е на първо място", каза в заявлението си Тюрк, с което аргументира искането за прекратяване на атаките. Върховният комисар изтъкна още, че примирието е нужно, за да се спаси живота на цивилни граждани, които зависят от бърза и ефективна доставка на хуманитарна помощ.

Американският лидер обеща подкрепа за Израел

В заявлението си Джо Байдън също обсъжда подкрепата, която САЩ ще окаже на Израел. Държавният глава обяви, че ще подкрепи "продължаващите усилия за регионално възпиране, включващи нови военни разположения на САЩ".

В телефонен разговор между американския лидер и премиера на Израел са обсъдени и необходимостта от поддържането на доставяне на спешна хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Джо Байдън също така е потвърдил ангажимента си да осигури освобождаване на заложници и безопасно преминаване на американски граждани в блокираната територия.

Жертвите на конфликта между Израел и „Хамас“ растат всеки ден

Броят на жертвите от началото на конфликта е огромен. При атаката на „Хамас“ в Израел на 7 октомври бяха убити над 1400 души, повечето цивилни граждани. Според Израелската армия в страната са намерени телата на 1500 бойци на „Хамас“.

Според други данни предадени от ислямското движение над 5 000 души са били убити при въздушни удари в ивицата Газа на 7 октомври, сред които 2 000 са деца.

В края на миналата седмица в палестинската територия започна да пристига хуманитарна помощ, която според ООН е крайно недостатъчна.

Фолкер Тюрк посочи мерките предприети от Израел, с които цивилни граждани в ивицата Газа остават лишени от хуманитарна помощ са "форма на колективно наказание" и са в противовес с международното право.

Той също призова двете страни за прекратяване на атаките. От една страна палестинските въоръжени групировки трябва да прекратят безразборния ракетен обстрел по Израел, а израелската армия трябва да избягва използването на експлозивни оръжия с широк спектър в райони с много население.