Министър-председателят акад. Николай Денков изрази готовността си да подаде оставка от поста си при условие, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не признае полицейското насилие срещу цивилни граждани по време на протеста срещу БФС, който се състоя на 16 ноември по време на футболната среща между България и Унгария.

Премиерът очаква от шефът на МВР да осъди насилието по адекватен начин, а служителите на реда, които са участвали да бъдат наказани. Според Денков някои полицаи са се възползвали от своята длъжност и са превишили полицейските си права с упражняването на насили срещу феновете.

Това беше обсъдено на брифинг в сградата на Министерския съвет, където примерът поиска да бъде сформирана анкетна парламентарна комисия, която да започне разследване по случая. Премиерът коментира, че много от полицаите, които са охранявали протеста са били за пример, но други са използвали палки, за да бият паднали хора, с което са опетнили полицията.

Денков също посочи, че реакцията на министъра на вътрешните работи не е била във връзка с осъждането на използване на сила от страна на някои полицаи. Премиерът изказ своята позиция, с която заяви, че ако има действия от страна на МВР и полицаите, които са използвали насилие си тръгнат, той няма да има проблем с министъра.

Премиерът допълни, че не иска да бъде министър-председател на „правителство, което бие хората по улиците“.

Лидера на ГЕРБ поиска оставката на премиера

Острата реакция на акад. Николай Денков е отговор на изразената позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото ако шефът на МВР подаде оставка, такава трябва да бъде подадена и от министър-председателят.

По думите на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ, министърът на вътрешните работи е политическо лице, което трябва да работи в посока приемане на страната ни в Шенген, а не за подготовка на полицаите.

Бойко Борисов посочи, че някой трябва да поеме отговорност за насилието на протеста, но ако това бъде Калин Стоянов, министър-председателят също трябва да напусне поста си заедно с него.

Коментарът на вътрешния министър по повод поисканата оставка показва, че според него това е действие за вмешателство в работата му от страна на Кирил Петков. По негови думи това е човекът, който го е молил да поеме поста на министър на вътрешните работи, а сега иска неговото напускане.

В продължение на изказването си по повод безредиците на футболните фенове, Калин Стоянов каза, че категорично се обявява срещу насилието. Той още каза, че до този момент петима полицаи признават, че са прекалили с правомощията си на протеста.