Жълт код за опасно горещо време е обявен за 16 области на територията на България. Областите за които важи предупреждението са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Силистра, Русе и Ловеч.

Налага се хората да бъдат внимателни и да обмислят добре престоя си на открито, тъй като очакваните температури ще достигнат 35 градуса, а на места и повече. Особено внимателно трябва да бъдат възрастните хора, малките деца и хората с хронични заболявания.

Какви са препоръките в горещо време

В обедните часове, между 12 и 16 часа, е добре да се стои на закрито и да не се излиза, ако не се налага. Разходките е хубаво да се правят след 18 часа, когато силата на слънцето е значително намаляла и температурите започват да стават поносими.

Ако все пак се налага да излезете, бъдете внимателни. Носенето на шапка предпазва главата и намалява риска от топлинен удар. По възможност движете се по засенчени места, където слънцето не ви огрява директно.

Едно малко шише с вода ще ви помогне да се хидратирате. Липсата на достатъчно течности оказва негативни влияние на кръвното налягане и затова се погрижете да поемате достатъчно течности.

Зелен код за останалите области в страната

Останалата част от страната също няма да бъде пощадена от летните жеги. Максималните очаквани температури в столицата ще достигнат 33 градуса. Във всички останали области се налага гражданите да внимават и да се пазят.

На морския бряг ще бъде топло, с максимални температури от около 29 градуса. За това да не се усеща топлината ще спомага морския бриз, но дори и така в обедните часове не е препоръчително да се стои на плажовете.

Към края на седмицата в градовете, в които традиционно се отчитат високи температури, като се очаква те да достигнат 37 градуса.