Както всяка година, на 17 септември почитаме църковния празник на светите София, Вяра, Надежда и Любов. Това е и официалният празник на столицата. Пред централната църква „Света София“ ще има тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на града.

Следобед столичани ще имат възможността да отбележат празника с тържествен концерт на Софийския духов оркестър. Пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се връчат наградите на Столична община за особени постижения и принос в националната култура на примата на българската музика Лили Иванова.

Без вход в различни музеи и забележителности

По случай празничния ден, днес посетителите на зоологическата градина няма да заплащат входна такса. Това важи и за  парк-музей „Врана”, Регионалният исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

Освен празника на столицата, днес отбелязваме и празника на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Именно на тях са наречени основните християнски добродетели: мъдрост, вяра, надежда и любов.

Историята им е от втората половина на І век и началото на ІІ век. Тогава в Рим живяла скромна жена с името София. Тя била християнка и през целия си живот се водела от благоразумието и покорството пред Божията воля.

София имала три дъщери, които нарекла с имената Вяра, Надежда и Любов, като ги възпитала в любов към Бога и ближния. Четирите изповядвали открито вярата си и това скоро било докладвано на император Адриан, който решил да изпита волята и силата на врата им. София гледала дъщерите й били измъчвани и обезглавени, но до последно не се отказали от убежденията си.

София гледала как измъчват дъщерите й

Императорът оставил София жива, като дори й позволил да погребе телата на децата си. София останала на гробовете на дъщерите си три дни, след което поела по небесния си път, убедена, че ще се съберат заедно в Царството небесно.

Християнската общност в Рим погребала София до трите момичета, а през 777 година мощите й били преместени в Елзас, Франция. На този ден хората, които носят имената София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен и Любчо празнуват имен ден.