Решението за въвеждането на тази такса е в сила от 13 октомври. Засегнатите държави изразяват недоволството си от решението на страната ни.

Премиерът Денков обяви, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ. По този повод Народното събрание въведе такса от 20 лв за мегаватчас, което се равнява на приблизително 100 кубически метра газ.

България също ще наложи наказателни данъци върху руските петролни и газови операции с цел да ги направи по-малко рентабилни. Това ще принуди европейските държави, които все още разчитат на руския газ да търсят други възможности.

Министър-председателят коментира, че въпреки санкциите някои държави са получили разрешение да внасят руски газ, защото са нямали други алтернативи. Това са Унгария и Сърбия. Наличието на интерконектори предполага, че нуждата от използване на руски газ отпада и според министъра тези държави не трябва да се ползват със специални преференции.

Според него въведената такса създава възможност за по-добра конкуренция между различните източници на течен и природен газ и този, който идва от Русия.

Припомняме, че още в началото на конфликта между Русия и Украйна, „Газпром“ прекъсна доставките на газ към България едностранно. Въпреки това беше позволено използването на газопроводната мрежа на страната за снабдяване до Сърбия и Унгария.

Финансовият министър Асен Василев също изказа мнение по въпроса. Той коментира, че целта на наложената такса не е да се вдигне цената на природния газ за Унгария и Сърбия, а да се намалят печалбите за „Газпром“ и страната ни да стане по-малко изгодна за транзита на природни горива.

Василев също каза, че правителството е уведомило Европейската комисия за промените и в момента въпроса се разглежда.

Каква е реакцията на Унгария и Сърбия

Решението на управляващите да наложат такси за преминаване на природния газ през тръбопроводите в страната най-много ще засегне Сърбия и Унгария, които главно разчитат на руския газ.

Това застрашава снабдяването с енергия на тези две страни точно преди настъпване на зимния сезон. Унгарското и сръбското правителство направиха съвместно изявление, в което се казва, че Европейският съюз не е въвел никакви санкции върху доставките на природен газ от Русия, затова и аргументацията на българския премиер е невярна.

Според двете правителства това решение е действие против европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на две държави едната, от които членка на ЕС, а другата кандидат-членка.