„Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента.

Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива инциденти". За това призова пред медиите тази сутрин външният ни министър Екатерина Захариева.

От Външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже, поясни тяза пред зрителите.

Какво мислят сърбите за нас

Захариева направи и коментар относно изказването на сръбски професор, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си” в телевизионно интервю.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва.

Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност.

След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно.", заяви тя.

Ситуацията на Балканите след инцидента с изказването

„На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим.", смята Захариева по темата.

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения „безпринципна”.

„Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава?

Много ли принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация.”, категорична е Захариева.

В крайна сметка: каква е причината за смъртта на Скатов

Официално – скъсано осигурително въже е причинило падането на българския катерач Атанас Скатов в подножието на връх К2. Това е записано в смъртния акт, който е издаден от пакистанските власти.

В документа е записано, че Атанас Скатов е починал вследствие на травма на главата, многобройни фрактури по тялото и кръвозагуба. Според властите инцидентът е станал на слизане към базовия лагер.

Първоначално, от фирмата-организатор на експедицията смятаха, че българинът е бил изморен и е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

„Алпинистите трябва да откачат и разкачат предпазителите. Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен.”, обясни във фаталния ден Танешар Гурагай.

Според алпинисти, смъртният акт не бива да бъде приеман еднозначно, тъй като съставянето му се случва часове след инцидента, по информация подадена от експедицията.