Пенсионерка, която е живяла в частен дом за стари хора в Брезник е починала от COVID-19, след като се е заразила от персонала. Въпреки че имала симптоми, възрастната жена е настанена в болница чак след настояване от страна на дъщеря ѝ.

Какви са причините за допуснатата грешка

Проверката на Регионалната здравна инспекция установила значителни нарушения - персоналът нямал достатъчно лични предпазни средства, а хигиената в дома била на много ниско ниво, да не говорим за дезинфекция. Освен всичко останало, санитар е трябвало да чисти сградата и да обслужва общо 100 души.

„Моята майка сподели с мен, че има неразположение. Това се случи в началото на януари и имаше много почивни дни.

Каза ми, че от персонала са се опитали да преборят симптомите с лекарства. Била е прегледана от лекаря, който обслужва дома. Той каза, че трябва да бъдат направени кръвни изследвания.

Аз сметнах, че е възможно тя да е болна от COVID-19. Направиха ѝ антигенен тест, който излезе отрицателен. За съжаление състоянието ѝ започна да се влошава.“, разказва дъщерята Райна Николова.

Тя добавя, че по нейно настояване жената е приета в Инфекциозна болница София. Още на следващия ден се оказва, че тя е положителна за COVID-19. По думите на Райна лекарите в лечебното заведение казали, че това състояние на жената е от дълго време.

„Самата терапия на лечението не беше провеждана добре. Имало е дни, в които не са й били давани лекарствата по рецептурна книжка. Някои лекарства са напълно игнорирани и сменени. Давани са лекарства, които не са съвместими с нейното състояние.“, добавя дъщерята.

„В дома са установени редица нарушения. Няма коментар за състоянието му.

Обяснението на собствениците е, че много хора са напуснали, а други са болни. Проверката установи, че за 100 души се грижи един санитар, а хигиента не е добра.“, споделят от проверяващите.

Ще има ли справедливост след фаталните катастрофи

Българи, живеещи във Франция, изпратиха отворено писмо с подписка до главния прокурор.

Два месеца след тежката катастрофа край пловдивското село Кадиево, при която загинаха две момчета – на 16 и 17 години, бащата на едното от тях, който в момента живее в Париж, и представители на българската общност във френската столица са изпратили отворено писмо до Иван Гешев.

Те искат той да осъществи надзор по делото срещу 19-годишния шофьор, причинил трагедията – Петър Маринашки. В емоционален пост в профила си във Facebook бащата Тодор Бараков изразява болката си от това, че извършителят на катастрофата продължава да се забавлява в СПА-хотели и да се събира и весели с приятели в дома си.

„Резултатът от теста за наркотици, който излезе наскоро, се оказа положителен. Въпреки всичко, мярката за неотклонение на Петър Маринашки не е променена. Той още е на свобода.

Потресени сме от факта, че животът на нашите деца струва 2 000 лева - толкова е паричната му гаранция. Търсим отговори защо той не е задържан.”, каза майката на загиналия Тодор Бараков - Галина Илчева.