"Не бих нарекъл развод, това че взехме решение ВМРО да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори." Това заяви в Плевен Красимир Каракачанов - вицепремиер, министър на отбраната и председател на ПП ВМРО.

"Ако се върнем назад, още 2015 година се явихме на местните избори самостоятелно на повечето места. 2019 година, на евроизборите, отново се явихме самостоятелно - тогава идеята не беше наша.

Резултатите, които постигнахме на евроизборите и след това на местните избори, където отново се явявахме поотделно, показа, че ВМРО има потенциала да върви по този път.", отбеляза Каракачанов.

"Ние след евроизборите запазихме парламентарната група и участието в една група, но тенденцията започна да се налага още 2019 година, когато се явихме поотделно и буквално няколко месеца след това на местните избори отново поотделно. Не бих го нарекъл развод с НФСБ - това е един естествен ход на събитията в политиката", изтъкна той.

Каракачанов добави, че преобладаващото мнение на структурите на ВМРО в страната е за това решение.

Естествен ход на нещата ли е този ход

"На Националния съвет миналата събота може би 75 на сто от хората, които взеха участие, бяха за самостоятелно участие в тези избори. В началото на тази седмица имахме Изпълнителен комитет, проведохме срещи с НФСБ и стигнахме до това решение - не го наричам развод, просто естествен ход на нещата.", подчерта Каракачанов.

На въпрос за шансовете им да влязат в новия парламент той заяви, че ВМРО никога не е била фаворизирана като партия от социолозите. Не се притесняваме от 4 процентовата бариера, заяви лидерът на ВМРО.

По думите му патриотичният вот не може да бъде "прилъган" от други, които се опитват, а партия ВМРО по време на кампанията ще припомни на хората какво е направила през изтичащия мандат. Не смятам, че е паднало доверието към коалицията "Обединени патриоти", подчерта Каракачанов.

Той добави още, че пред 2019 година имат двойно увеличение на избраните общинските съветници и 7 общински кметове в страната. Кривиците си ще чуем от избирателите, каза още той.

Мнението на ВМРО

Изборът на ВМРО да се яви самостоятелно на изборите не е самонадеян ход. От партията вярват, че тя трябва да продължи напред. Такава позиция изрази в студиото на „Здравей, България” депутатът от ВМРО в коалицията „Обединени патриоти” Александър Сиди.

„Години наред бяхме в коалиции и се обяснявахме за действията на този или онзи. Всяко действие беше въпрос на компромис в коалицията, включително и понякога с идеи на една от трите партии”, каза още той.

Според Сиди е дошло времето ВМРО да покаже своето лице, демонстрирано и на евроизборите.