Мярка за постоянно задържане под стража постанови Окръжният съд в София за 15-годишното момче, което е обвинено в убийството на 7-годишно дете в село Ковачевица. Според обвинението престъплението е извършено по особено мъчителен начин, с опит за изнасилване на малолетно лица.

Съдът прие, че има обосновано предположение, че М. Б. е извършил престъпленията, в които е обвинен. Освен това има опасност да се укрие и извърши друго престъпление, ако мярката му бъде облекчена.

Адвокатът на задържания заяви, че не възразява на искането на прокуратурата за налагане на мярка „задържане под стража”, като смята, че към момента тя е в интерес на задържания и обърна внимание и на емоционалния шок, в който лицето се намира след извършването на престъплението.

Задържаният заяви: „Искам да лежа в затвора”

Съдът счете за необходимо да му разясни, че към момента се определя само мярката му за неотклонение, като вината му ще бъде обект на предстоящо доказване. Данните до момента сочат, че обвиняемият е психически здрав и може да разбира свойството и значението на извършеното от него.

В същото време са налични данни, че той се е опитал да се укрие и осуети разкриването на престъпленията, в които е обвинен. Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в София.

Още разкрития в родните власти и институции

„На мен не ми е известно да има някакви действия от ДАНС в „Националната полиция". Директорът на ГДБОП не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция. Аз се връщам от „Национална полиция”, където представих новия директор.

Там всичко беше спокойно. Никакви операции и действия на ДАНС не видях да се извършват”.

Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в интервю. Така той коментира появилата се информация, че служители на Агенцията за национална сигурност са влезли в редица силови структури.

„Разбрах, че служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където, по линия на прекия контрол, извършват проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Това е една рутинна дейност на агенцията.”, допълни Рашков.