„Сега е време за успокояване на хората, да се слушат фактите и да се взимат адекватни решения. По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дават мерките за всяка област, защото в различните области имаме различен брой болни.

Излизат много хора, които не знаят как се взимат решенията в такива мигове.”

Това обясни пред медиите тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев – директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб.

На въпроса предстои ли нов локдаун, инфекционистът не даде категоричен отговор, а посочи, че решението за това ще бъде съобщено на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък от здравния министър.

Данни около смъртния случай в Пловдив

Относно случая с жената в Пловдив, починала след ваксинация, проф. Кантарджиев заяви, че според него и експертизата на неговите колеги – смъртта и ваксинацията нямат общо.

„Патоанатомът, направи аутопсията, сподели, че са взели материали за изследване, за да видят изкарала ли е коронавирус. Жената няма тела за COVID-19.

Направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето.

При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт.

Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията”, каза още той.

За случилото се веднага е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор.

Кой работи по случая

Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България.

„Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни.”, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Възможно ли е да се получи ефект, който да предизвика сериозни последици, след поставянето на ваксината?

„Нещата се преекспонират. Винаги сме казвали, че човек, който е прекарал заболяването, трябва да изчака три месеца, за да се възстанови имунната му система.

Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет. Досега няма описани случаи на този ефект, но теоритично е напълно възможно да се получи свръхреакция.

Това, обаче е много рядко и не е фатално.”, обясни проф. Кантарджиев.

Откъде ще идват ваксините сега

„Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Не сме отказали договор с Pfizer и Moderna.

Ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях. В началото се преценяваше кои фирми ще бъдат първи, оказа се, че не те, а други ги изпревариха.

Слав Богу, че Европейската комисия сключи договор, защото иначе големите държави щяха да се ваксинират, а малките, като България, щяха да чакат още.", обясни инфекционистът.