Тази седмица България, Гърция и Турция посрещат последствията от ужасните дъждовни бури, които потопиха различни части на държавите и взеха общо поне 17 жертви, като няколко души още са в неизвестност.

Днес излезе информация, че жертвите в Гърция са вече 6, в Турция - 7, а на българското Черноморие стихията доведе до загубата на 4 човешки живота, сред които и тези на уважаван съдия в района и нейната дъщеря ветеринар.

В северозападната част на Турция, в Къркларели, стихията взема животите на най-малко 5 души при внезапни наводнения. Други двама са загинали в Истанбул.

Ситуацията в България след наводненията по Черноморието

В страната е обявен Ден на национален траур в памет на четиримата загинали. Днес на територията на Царево все още има бедстващи. Голяма част от помощта идва от доброволци.

Премиерът акад. Денков нареди сформирането на комисия, която да потърси дали сред причините за наводненията стои само природата или следва да бъде поета и политическа отговорност.

„Всички лица под риск бяха изведени от региона на Царево и постепенно се възстановява животът там. Хора загубиха живота си и вече е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие“, заяви министър-председателят.

Властите съобщиха, че в бедстващите райони вода може да се използва, но само за битови нужди. На този фон хора продължават да летуват по бреговете на Черно море.

Как изглежда Гърция след проливните дъждове на бурята Даниел

Южната ни съседка, която претърпя особено интензивни проливни дъждове, се готви за нови наводнения, след като бяха получени официални предупреждения за продължаване на опасното време.

Даниел заля Гърция с месеци нестихващи дъждове, които успяха да наводнят жилищни сгради, търговски предприятия и инфраструктура. Гръцкият министър, давайки интервю в репортаж нарече бурята „безпрецедентен феномен“, съобщават от Си Ен Ен. Най-големи поражения към момента има в централния регион на страната. Метеоролозите споделят, че количеството валежи през последните седмици надвишава обичайното такова за цялата година.

600 до 800 мм дъжд са се изсипали в района около планина Пелион, близо до Волос, в рамките на денонощие. Пътищата са пропаднали, а десетки жители са блокирани и впоследствие евакуирани от пожарните служби. Към момента спасителните акции продължават като най-критично е положението именно във Волос, където се извършват и евакуации с хеликоптер. Към него по тежест се добавят и градовете Кардица и Трикала.

В някои части на страната наводненията са надхвърлили 2 метра.

Повече от 800 души са спасени след като селища се превърнаха в езера, а пътищата им – в смъртоносни реки, разрушаващи сгради и мостове, вследствие проливните дъждове. Пейзажът е наситен с огромни закалени терени, а сега се повишава и рискът от появата на свлачища.