Директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев разкри подробности за тежко криминално престъпление, извършено преди пет години. Той използва случая, за да изтъкне ефективното взаимодействие между полицията и прокуратурата в града.

На 14 октомври 2014 година на спешния телефон 112 е подаден сигнал за намерена в дома си мъртва жена. След направения оглед се установява, че има следи от насилствена смърт.

По случая е образувано досъдебното производство, в хода на което били събрани и анализирани доказателства, които за съжаление не довели до мигновеното задържане на извършителя.

Задържаният е криминално проявен

Едва сега полицаите успяват да свържат убийството на възрастната жена със задържания 36-годишен жител на града. Той е направил пълни самопризнания, които са потвърдени и от направения следствен експеримент.

Комисар Рогачев заяви, че в деня на убийството мъжът е нахлул в дома на жертвата с намерението да открадне пари и други ценности, но грабежът завършил с убийството на жената.

Задържаният е криминално проявен и в миналото е задържан за притежание на наркотици и кражби.

С постановление на Окръжна прокуратура, град Пловдив му е повдигнато обвинение за убийството и към момента е задържан в следствения арест на града.

Акция на пловдивската полиция за безопасност на движението

През изминалите дни на територията на Пловдив се проведе специализирана полицейска акция за охрана на обществения ред и осигуряване безопасността на движението.

Тя е част от регулярните мерки и усилия в тази насока. Специално внимание е обърнато на мерките за противодействие на престъпленията и недопускане на противообществени прояви и нарушения на правилата за движение в Пловдив и областта.

На 28 и 29 септември служители на различни служби, сред които ОДМВР – Пловдив и сектор “Пътна полиция”, както и инспектори от РДПБЗН и Дирекция “Автомобилна администрация”, заедно провеждат засилени проверки.

Над 700 проверени лица и над 80 търговски обекта

Само за двата дена на акцията са проверени общо 769 лица, 458 МПС и 82 търговски обекта, от които 9 игрални зали и 4 интернет зали.

За констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 45 акта и 43 глоби с фиш, като в четири от случаите водачи са употребили алкохол.

Инспекторите на ДАИ са установили две нарушения, за които са издадени актове. От страна на РДПБЗН са извършени проверки за противопожарната безопасност.