През изминалата вечер се състоя изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. От изявление на евродепутатите на ГЕРБ и СДС става ясно, че тя се е справила повече от блестящо.

Изслушването се проведе късно вечерта пред ресорните комисии на Европейския парламент, а именно: по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование.

То продължи близо три часа, през които Мария Габриел показа дълбоки познатия в сферата на иновациите и младежта, както и завидно желание да работи в посока те да се развиват.

Мария Габриел рецитира „Върви, народе възродени“

Обръщението на Мария Габриел започна на родния й български език, след което тя продължи на френски, който владее свободно.

Сред приоритетите й ще бъде да поиска увеличаване на средствата по програма „Хоризонт – Европа“. По нейните думи това не трябва да се разглежда като разход, а като инвестиция.

Габриел подчерта и важността да се запази лидерската позиция на Европа в областта на науката и фактът, че Китай се развива с бързи темпове в тази насока.

Внимание беше обърнато и на факта, че към този момент дигитализацията на културното ни наследство е едва в рамките на 10% и ако искаме да го запазим това трябва бързо да се промени.

Всички присъстващи бяха запознати и с историята на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, като Габриел рецитира част от думите на Стоян Михайловски, което предизвика бурните овации на всички присъстващи.

Ресорът ще е отговорен за технологичната надпревара

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика припомни, че този ресор е отговорен за това Европа да се справи с ожесточената технологична надпревара с Китай и САЩ.

Майдел акцентира върху това, че конкурентоспособността ни ще зависи пряко от това дали максимално бързо ще внедрим иновационни технологии, които да помогнат при адаптацията на работната сила и образованието.

Очаква се тази сутрин ръководствата на двете парламентарните комисии на ЕП да се съберат на общо заседание, за да оценят получените от Габриел снощи отговори. По думите на различни представители изслушването е било не само интересно, но и задълбочено.

Според правилата на ЕП на 17 октомври ще бъде оповестена оценката от изпитите на всеки кандидат за еврокомисар.