Политолози коментираха актуалната политическа обстановка у нас.

На въпрос трябва ли прокуратурата да подхване случая с бизнесмена Светослав Илчовски политологът Татяна Буруджиева заяви следното:

„Има си процедура за това кога прокуратурата започва действие. Призовавам всеки, който има какво да каже, да го направи. От Комисията по ревизия очаквам повече документация."

„Първо, нека започнем с името на тази комисия. Тя е комисия по проверка, а не по ревизия.

Това, че г-жа Манолова предпочита да я нарича така, е неин проблем. НС не е ревизионен орган.

В това отношение много показателен е програмираният провал на това Народно събрание.”, каза Гълъбов.

По думите му българските граждани трябва да гласуват, за да бъде спрян един доста мрачен сценарий в бъдеще.

„Имам чувството, че организирано се върви към продължаващи дълго неразбории. Ясно е, че партиите влязоха в парламента, за да се противопоставят едни на други.

Избрахме народни представители, които не искат да са такива. Като гледам инатлъка, с който всеки се опитва да надцака другия, се опасявам, че политическата криза ще бъде по-дълга, отколкото сме си представяли.", каза Мира Радева.

През това време ГЕРБ оттегли кандидатурата за ЦИК

ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това стана ясно на извънреден брифинг вчера.

Ципов беше единственият кандидат за поста. Според ГЕРБ другите партии бягали от отговорност.

Самите те не искали да влизат в капана. Така, на практика няма нито един кандидат за председател на ЦИК.

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3.”, заяви Ципов.

„Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане.

Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК.”, заяви Ципов.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност”, заяви Борисов.

„Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар.”, каза премиерът в оставка.

„Какво ще стане практически? Утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили.”, коментира Борисов.

Според него Ципов ще е напълно уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да го задължават да подписва и договори.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, срещу което ние протестираме пред Конституционния съд.”, смята Борисов.

Отзвукът от оставката

Президентът Румен Радев отказа да коментира създалата се ситуация. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше лаконичен:

„Честит празник на господин Борисов, честит празник на цялата ЦИК, на всички български граждани. С лични прищевки държавата няма да пропадне, държавата ще я пребъде”.