„Най-лошият вариант за страната е да не бъде формирано редовно правителство. Аз, обаче съм оптимист и смятам, че такова ще има още с първия връчен мандат на „Има такъв народ”. Това би било най-добрата опция за България”.

Това заяви категорично пред медиите говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Той добавя, че цялото служебно правителство силно се надява България да има работещ кабинет.

„Не мога да кажа дали в него ще има министри от служебния кабинет. Това е решение на партията, която води. Трябва, обаче да има приемственост и някои неща трябва да продължат.”, каза Кутев.

По отношение на шефа на НАП Румен Спецов, Кутев заяви, че към този момент всичко при него е наред:

„Има продадени фирми, но това не води до негова вина”.

„Не мога да знам какво точно се случи там. Вчера бях в регионалното министерство и видях, че имаше една наистина нелепа заповед на шефа на АПИ, с която той спира ремонти, които не трябва да бъдат прекратени."

Проблемите в ръководството на АПИ

Това е проблем за всяко ръководство на АПИ. Предишното правителство е оставило договори за милиарди, без да имат финансово обезпечаване. В същото време са разплатени други милиарди на фирми, които нищо не могат да направят, защото нямат готовност.

АПИ се намира в много тежка ситуация в резултат на абсолютно безобразното му управление до този момент.”, обясни Кутев.

„Щом имаме криза, значи има грешка. Няма как някой да не направи грешка.

Имаше такава в комуникацията. На хората трябваше да бъде обяснено, какво се случва. Ние освободихме Балтов и едва след това обяснихме защо.

Аз, обаче смятам, че основанията са достатъчно ясни. Ревизията от НЗОК показва, че там има злоупотреба със средства.

Верен ход ли беше освобождаването на Балтов

Друг е въпросът дали това не е системен проблем и в други болници. Нямам съмнение, че освобождаването на проф. Балтов беше правилно.

Важно е, обаче да поправим системите грешки, за да не се окаже следващият директор в същата ситуация.”, каза говорителят на служебното правителство.

„Аз се опитвах да наблюдавам процеса. Усилия се правят, но друг е въпросът колко са публични. Част от обществото е настроено против ваксинацията и това не се е случило за тези два месеца”, заяви Кутев.

„Неговата експертиза трябва да си я защити той. Той е сложен там от министъра и единственото основание трябва да бъде експертизата. Каква е нужната за този пост аз не знам.

Може да е нужен човек, който разбира от финанси. В този холдинг има 1 милиард, който престоява там вече почти година. С него нищо не е направено и ако всичко това е така, там трябва да има промени.”, обясни още говорителят на служебното правителство.