На 97 годишна възраст след продължително и тежко боледуване почина легендата на българския театър Стоянка Мутафова.

Тъжната новина съобщи личният мениджър на актрисата Евгени Боянов. Смъртта е настъпила в 6:15 ч. тази сутрин в отделението по реанимация на Военно медицинска академия в София.

Стоянка Мутафова е била на апаратно дишане, като състоянието й е било изключително тежко.

От съобщението, което е дадено от страна на ВМА става ясно, че са направени всички усилия тя да бъде спасена, но тежкото боледуване, в комбинация с напредналата възраст, са се оказали непреодолими.

Последните месеци на актрисата са прекарани в различни болници

Здравословното състояние на актрисата започна да се влошава през последните 5 месеца, като в този период тя беше хоспитализирана неколкократно.

Дъщеря й Мария Грубешлиева – Муки беше неотлъчно до нея по време на всички престои в различни болници.

Муки сподели, че последно майка й е претърпяла операция на жлъчката. Редица усложнения, сред които сепсис и висока температура, са се оказали трудни за преодоляване и са довели до утежняване на състоянието на Стоянка Мутафова.

По думите на Мария Грубешлиева е имало опасност за живота на майка й още преди операцията на жлъчката, което е довело по спешната интервенция и поставянето на силна упойка, която дава негативно въздействие върху толкова възрастни пациенти.

Дълъг и повече от интересен живот

Актрисата е родена под името Стояна Константинова Мутафова на 2 февруари 1922 г. в столицата София. Преди да се ориентира към сцената, тя завършва класическа филология в Софийския университет.

През 1947 година Стоянка преминава през Държавната театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София, а също и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия, което се случва в периода 1947-1949 година.

Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 година.

Творческата й кариера след този период продължава развитието си в Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Малко актриси могат да се похвалят не само с превъплъщенията си в толкова много роли, но и с огромната любов на публиката, която не стихва с годините.

Стоянка Мутафова участва и в много филми, най-известните от които Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и други.

Сред най-известните й сценични партньори са актьорите Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев и Невена Коканова.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано́ с нейните отпечатъци. Стоянка Мутафова стана известна и с това, че кандидатства за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

На 2 февруари 2019 г. Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.

Стоянка Мутафова има зад гърба си цели три брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкият режисьор Роберт Роснер.

След сватбата двамата отиват да живеят във Виена, а после и в Прага. Там Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева-Муки.

Третият брак на актрисата е с артиста Нейчо Попов, който по думите й е най-успешната й връзка, която за съжаление не е дълга, тъй като Попов умира през 1974 година.