На днешния ден православната църква почита свети Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е по-известен под името Никулден.

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на всички моряци и рибари, както и на банките и банкерите.

Николай Мирликийски е действително живял човек роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия.

С образцовия си и праведен живот той заслужава титлата и е произведен в архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г.

Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Светецът праща бурите, но и помага на моряците

Народните поверия казват, че светецът може да причинява бурите в морето и поради тази причина на този ден моряците остават на сушата и не влизат в морето.

Днес във всеки дом трябва да има богата трапеза, която да не се вдига през целия ден. Задължително се яде риба, като традиционно на масата се слага шаран, който може да се приготви по много и различни начини.

Почитането на Свети Николай датира от векове по нашите земи. Предците ни вярвали, че светецът плава със златен кораб и винаги пристига на местата, на които се нуждаят от помощта му.

Освен, че има силата да управлява морските стихии, Бог му е дал и властта да помага на попадналите в беда сиромаси.

На днешния ден не се влиза в морето

Всички моряци, които на празника остават на сушата, използват случая, за да празнуват. Те се гощават богато и използват случая да разпределят спечелените през годината пари.

Традицията повелява моряците да направят венец от бръшлян, който да пуснат в морето и така да почетат паметта на тези, които не са имали късмета да се завърнат благополучно на брега.

Има още не малко традиции и суеверия, които са се наложили в живота на моряците. На всяка лодка и кораб трябва да има икона на Свети Николай.

Ако мъжете се окажели в морето по време на буря, жените влизали в морето с иконата на светеца и я потапяли три пъти, за да се помолят ветровете и вълните да спрат.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненка, Кольо и още много.