Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева посети изложението „Обичам българската риба“, което се провежда на площад „Бански“ в София.

Тя разгледа щандовете на различните производители и използва случая да обяви, че потреблението на риба и рибни продукти се увеличава с всяка изминала година.

Данните, които оповести министър Танева ясно сочат, че всички показатели на рибарския сектор у нас бележат не просто положителен ръст, но и трайно повишение.

Общото предлагане на пазара, което включва улов, производство и внос на риба, е над 64 000 тона за 2018 г. Това е с над 10% повече в последните три години, заяви още министър Танева.

Все още сме далеч от други страни по консумация на риба

Статистиката за 2018 година сочи, че в България всеки човек на средно-годишна база консумира около 5.2 килограма риба. Все още имаме доста в отношение да догоним редица други страни.

Десислава Танева поясни, че целта на това да се повиши консумацията на риба е с оглед на това да се приема повече от тази така полезна храна.

За страни, които са с най-висока консумация, този показател вероятно е с над 5-6 пъти повече отколкото в България, подчерта Танева.

Тя поясни, че за риболовните стопанства също се отчита ръст за изминалите три години.

Производителите се подкрепят с различни механизми

Страната ни е част от държавите, които прилагат Програмата за морско дело и рибарство, чрез която подкрепя производителите на риба.

Министър Танева съобщи, че през следващата година се планира по-широкомащабна кампания, в която да се представи производството на аквакултурите в България.

Тя ще включва и приложението им в кухнята, както и свързаното с нея здравословно хранене.

На събитието присъства и изпълнителният директор на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов.

Той заяви, че страната ни изнася годишно около 10 хил. тона. В това число влизат основно видовете сладководна риба, сред които шаран, бял амур, толстолоб.

Изложението в София е организирано от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всички желаещи могат да го посетят до 6-ти декември включително.

По време на изложението, потребителите могат да си закупят директно от производителите прясна българска риба от видовете шаран, акула, калкан, морска лястовица, толстолоб, сом, веслонос, миди и рапани.