Седем насоки бяха изпратени днес към училищните директори. Препоръките са свързани с преподаването на нов материал и програма за обучение.

Друга любопитна част от списъка на образователния министър Красимир Вълчев касае и оценките – за периода на извънредното положение такива няма да се поставят, а единствено ще се проследява активността на учениците.

Експертни мнения сочат, че обучението от разстояние ще продължи до 13 април.

„Към днешна дата това, което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април“, пише в писмото на министъра.

Препоръчва се да започне преподаването на нови знания там, където това все още не е направено.

Учителите – добре. А децата?

„7-те училищни заповеди“ са изпратени с цел да мотивират учителите. Какво да направим обаче, ако детето ни няма стимул да учи дистанционно? Много са малчуганите, които все още си мислят, че това е една голяма ваканция и шега.

Правителството предприе много моментални мерки, с които да задържи вниманието на децата, приковано към училище, вместо към телевизора вкъщи.

Всички знаем колко хубаво е да си си вкъщи. Но за сметка на късното поспиване, да трябва да работиш или „посещаваш“ занятия.

Приложението „Книговище“ спасява системата

По време на виртуалното обучение, „Книговище“ ще отвори своите ресурсите, за да могат учители и родители да насърчават децата да четат и осмислят вече прочетеното.

„Книговище“ е електронно приложение, което предизвиква децата да четат книги насаме и далеч от компютъра. Едва след това да играят в платформата на въпроси и отговори.

Към момента книжните заглавия, за които съществуват въпросници в платформата са над 700.

Те са най-подходящи за деца от 1 до 7 клас и включват както задължителна за учениците литература, така и други художествени и научни текстове.

Детето влиза в своя профил в „Книговище“ и намира въпроси към вече прочетената книга. Те са подредени по трудност и се решават за определено време.

Правилните отговори носят определен брой точки, а неправилните отнемат точки. Този простичък алгоритъм е запалил децата по четенето и се наблюдава тенденция потребителите на приложението да се увеличават.