От днес, 25 март, на Ботуша освен изключително смъртоносен мор, навън ще вилнеят и по-солени глоби за нарушителите на карантината. Това се съобщи от италианското правителство.

Според управляващите, вдигането на глобите и затягането на мерките ще спре коронавирусът да опустошава хората и икономика.

До тази мярка се стигна след като общият брой на жертвите на COVID-19 в Италия достигна 6 800 души.

Всеки човек, който напусне прага на дома си без абсолютно никаква уважителна причина, ще трябва да заплати глоба от 400 до 3 000 евро. Глобата преди новата наредба бе 206 евро.

Спокойствие?!

След като имаше два сравнително спокойни дни със спад на смъртността, в Италия започна плахо да се говори за това, че карантината ще продължи само до 3-то число на следващия месец.

Това обаче, бе само за кратко. На Ботуша се отбеляза скок и за последното денонощие, а страната изпрати 743 жертви.

Това далеч не е най-голямото число на загинали. „Рекордът“ държи изминалата неделя със своите 793 регистрирани смъртни случая.

Броят на излекуваните се увеличава успоредно с останалите събития в страната и достигна 8 326. От интензивни болнични грижи се нуждаят 3 396 човека.

В критична ситуация продължава да бъде най-силно засегнатият район Ломбардия. Там коронавирусът вършее човешки души. Статистиката е, че броят на заразените е 30 703, а смъртните случаи достигнаха 4 178.

Прогнози

Според властите, разпространението на вируса се забавя макар Италия да е най-почернената страна в Европа.

Много специалисти дават професионално мнение относно заразата, но едно сред тях бе особено стряскащо.

Според ръководителя на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели, реалният брой на заразените с коронавирус в страната не е 64 000, а поне 10 пъти повече.

"Съотношението между един потвърден случай и 10 нерегистрирани случая е напълно правдоподобно", заяви Борели в интервю.

По неговите прогнози, Италия ще задмине убедително Китай с неприятните резултати. Тези данни са напълно предполагаеми, но с оглед черната статистика и разпространението на болестта в Италия, тези догадки изглеждат напълно резонни.