Вече не са в сила някои от забраните и ограниченията, касаещи китайската провинция Хубей. Отмяната идва на фона на сериозния спад в разпространението на коронавируса в Китай.

Родината на коронавируса не отвори границите единствено на административния център Ухан. Там остават под карантина до 8-то число на април.

Слънцето постепенно изгрява

Великата китайска стена бе затворена за цели два месеца заради пандемията от коронавирус, поразила целия свят.

Тя е една от най-известните забележителности в тази част на света, както и една от най-посещаваните на дневна база.

Средно по 60 000 души на ден са отбелязвали своето присъствие на тази величествена структура. Е, това са данни от миналата година почти по същото време.

Сега само единият сектор ще бъде отворен за посетители. Дневно, в него ще се допускат само по 20 000 души.

След като броят заболели от коронавирус спадна драстично, Китай съвсем свали гарда срещу болестта.

Пекинският зоопарк отвори своите врати за посетители още от предната седмица. Добре е, че поне животинчетата ще си имат компания докато заразата отмине съвсем.

Дотук с коронавируса?

Не бързайте да се радвате. Новата мода е хантавирус. Да, тъкмо Word спря да ми подчертава думата „коронавирус“, а сега нова звезда изгря на хоризонта. Родината на вируса отново е Китай. Шокирани ли сте?

До откриването на заболяването се стигнало след като жител на китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус този понеделник. Той е дал положителна проба за хантавирус.

Заедно с него в автобуса се движели още 32-ма души, но техните проби още не са ясни. Хантавирусите са род РНК вируси. Името хантавирус идва от името на корейската река Хантан.

Друго по-западно наименование на болестта е Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС). Този термин се използва и от Световната здравна организация.

Регионите, в които са разпространени хантавирусите, причинители на ХТБС, са Китай, Корейският полуостров, Русия и Северна и Западна.

Този вирус е и вероятен причинител на епидемиите през 16 век, които са убили ацтеките.