Нови необходими документи трябва да се представят от шофьорите, които искат да преминат през контролно-пропускателните пунктове, организирани от МВР. В новата декларация отпада заверката от работодател.

Какво е новото

Съществената новост обаче, не е във формата на документите. Поради много от похвалилите се в социалните мрежи за това, че са „измамили“ системата, от вчера на сайта на МВР бе публикуван новият документ.

За разлика от първоначалните документи, тази нова бланка ще остава в проверяващите полицаи.

Така, гражданите, които влизат в областните градове, за да изпълняват служебните си задължения, ще трябва да представят на служителите на МВР и служебна бележка, издадена от работодател.

Онези от нас, които пътуват по други неотложни поводи, освен попълнена декларация, ще трябва да представят и документ, удостоверяващ самоличността.

Получава се така, че при всяко преминаване през пропускателен пункт на МВР, пътникът ще трябва да предоставя чисто нов попълнен документ.

Моята действителна бланка ли е?

Припомняме, че всички оригинални бланки, които ще се изискват на пътниците, са налични за теглене от официалния сайт на МВР и всеки би могъл да се сдобие с такива.

Не се доверявайте на различни и неофициални източници. Така може да останете неприятно изненадани, ако на КПП-то ви върнат заради неправилен формат на бланките.

Според някои от запитванията и сигналите, служителите на МВР всеки ден са на различно място.

От МВР поясниха, че местата на КПП-та са спуснати предварително и се изпълняват стриктно.

Ако пътниците са били проверени на друго място, несъответстващо на тези в списъка, то това най-вероятно е била рутинна проверка в населеното място. Двете нямат нищо общо едно с друго.

За проверка на контролен пункт се съобщава от служителя на реда преди самата проверка. Така гражданите ще са напълно наясно къде и защо биват спирани.

От МВР призовават да не се злоупотребява с доверието на полицаите, защото тази мярка не е за ограничаване нормалния ритъм на бита, а има за цел да предпази населението.