Удължават учебната година за децата от първи до 6 клас! Това става в първия ден от изцяло дистанционното обучение в българските училища. Същевременно по данни на образователното министверство над 35 000 са учениците, които няма да се включат ефективно в електронна среда.

Конкретни примери, за да не изглеждаме голословни

На терасата в снега, така 7-годишният Никола и по-малкият му брат прекарват междучасието в първия изцяло онлайн ден от дистанционното обучение. А вкъщи детската стая се превръща в офис.

Пред единия компютър учи първокласникът, а на метри от него майка му работи. И тя от разстояние. Габриела смята, че дистанционното обучение не е за малките ученици.

„По-адекватното щеше да бъде, ако децата бяха пуснати във ваканция и учебната година беше удължена,защото в момента нито има нормален час въпреки невероятните усилия на учителите, нито смятам, че е пълноценно това, което се взима като материал.“, смята Габриела Иванова.

Макар и още първия ден - на Никола вече му липсва ходенето на училище и срещите с приятели. При по-големите ученици обучението от разстояние минава по-лесно, казват учители.

12-ти клас от столичното 51-во училище правят класната работа по математика онлайн.

„Специално за първия срок може и да не можем да преподадем всичко, тъй като и времето намалява, сега знем и че ваканцията ще се удължи малко, но имаме и допълнителни часове - това ще стане ясно до края на годината, но и друг път се е получавало и можем спокойно да преструкторираме материала.“, казва Йорданка Алексиева.

Ще се удължи ли годината

До удължаване на учебната година все пак ще се стигне, но само за учениците от 1-ви до 6-ти клас. Децата от 1 до 3 клас трябва да приключат училище на 23 юни, а тези от 4 до 11 клас - до 30 юни.

Училищата, които изпитват трудности с онлайн преподаването ще наваксват пропуснатия материал през двете допълнителни седмици на юни. А тези, които и сега се справят успешно в електронна среда, могат в края на по-дългата учебна година да въведат дейности по интереси.

„Повечето училища, в които учениците са ангажирани, които провеждат дистанционно обучение по седмично разписание – тези две седмици накрая ще им останат за проектни дейности. Това може да включва екскурзии“, каза министър Красимир Вълчев.

Изводът

Деца като Никола се надяват всичко да приключи час по-рано, за да могат отново да се върнат при приятелите си. За останалите, които дистанционното обучение остава по-добър и любим вариант – успокоението е, че всичко ще продължи поне още 20 дни.