Известен лекар от Пловдив е поставял стентове на пациенти, които нямат нужда от тях. Това показва разследване на НОВА, което разказва историята на Динко Бобчев.

Мъжът сподели, че е бил на сауна, която е комбинирал с контрастни душове със студена вода.

След като не се почувствал добре, той посетил кабинета на доц. Иван Мануков, който му направил коронарография, след което поставил диагнозата, че е на лице 85% запушване.

Припомняме, че името на доц. Мануков стана известно още преди десетина години, когато отново беше замесен в скандал с ненужни процедури, както и с получаваната заплата от 30 хиляди лева.

Случаят на Динко е от началото на месец октомври и след направения преглед, той получава бележка, от която става ясно, че трябва да му бъдат поставени два стента.

Лекарят му обяснил, че ако не направи процедурата го грози масивен инфаркт или инсулт.

Няколко столични лекари опровергават доц. Мануков

Динко Бобчев, посъветван от свой приятел, отива за второ мнение в столична болница, където не намират нищо от посочените тревожни симптоми.

Новината идва от проф. Златарева, като след направен преглед и от проф. Иво Петров се оказва, че няма нужда от поставянето на стентове.

И двамата лекари са категорични, че става въпрос за измама, точно както при скандала с лекаря от Пазарджик, който стана известен именно с тези манипулации.

Динко признава, че му е било трудно да повярва, че доц. Мануков се е опитал да го измами, най-малкото двамата се познават от десетилетия.

Това го накарало да посети трети столичен лекар – съдовият хирург проф. Гроздански. Там за негова изненада се потвърждава диагнозата, че е напълно здрав.

В тази връзка пред камерите застана проф. Иво Петров, който посъветва всички да се обръщат без колебание за второ мнение и да не се подлагат на излишни процедури.

След направените три прегледа в София, Динко Бобчев се връща в Пловдив и не отива на посочената дата за поставяне на стентовете.

Той се оплака, че от болницата са го търсили многократно, за да разберат защо не идва и поради каква причина отказва да му поставят стентове.

Намерени са вече три различни епикризи

Самият доц. Мануков му се обажда по телефона, но Бобчев не разговаря с него. В последствие той решава да подаде сигнал и е неприятно изненадан, когато вижда, че в изпратената до прокуратурата епикриза има коренно различна информация.

От първоначалното запушване над 80%, в новата епикриза пише 50% и не пише, че е насочен към поставяне на стентове.

Мъжът не крие колко е разочарован от родното здравеопазване и допълва, че заради няколко хиляди лева е щял да премине през опасна процедура, която потенциално може да го направи инвалид за цял живот.

Коментарът на доцент Мануков се различава доста от версията на пациента. Според него става въпрос за изследване с велоергометър, а не за поставяне на стентове.

Според него пациентът не е разбрал какво точно му предлагат и не може да се говори за некоректно отношение.

От страна на регионалната Здравна каса е направена проверка, при която се оказва, че на името на Динко Бобчев има и трета епикриза, която отново е с променени данни.