Темата за приемането на България и Румъния в зоната за свободно пътуване отново излиза на дневен ред след като Европейската комисия започна да подготвя процедурата по влизане на двете страни. На този етап това може да се приема за сигурно като се очаква Австрия повече да не спира приемането на двете държави.

Очаква се България и Румъния да станат членки на Шенген от 1 януари 2024. Планирано е влизането на България в свободното пространство за пътуване да стане на два етапа. Първо ще отпадне контролът по летищата, което вероятно ще се случи на 1 октомври тази година. Датата на отпадане на контрола по сухопътните граници се планира за 1 януари 2024.

Пречки за влизането на страната ни в Шенген

Припомняме, че първоначално се появи пречка за приемането на България и Румъния в Шенген от страна на Австрия. След това, само до преди месец, Нидерландия изрази съмнения в съдебната власт в страната и нивото на корупция.

Въпреки това нидерландският премиер оценява усилията на българския парламент в посока извършване на съдебна реформа и въвеждането на независимо разследване на главния прокурор.

Преди две седмици Иван Гешев, който заемаше този пост беше уволнен. Той не се носеше с особено добра слава сред европейските институции и неговото отстраняване играе роля за отварянето на пътя на страната ни към Шенген. От ЕС очакват от България да продължи съдебната реформа в посока намаляване на корупцията в страната.

Изборът на редовно проевропейско правителство също показа на Европа позицията на страната ни относно приемането в свободното пространство и усилията, които се полагат за постигане на тази външнополитическа цел.

Това, което се очаква от България е да прояви дипломатическа активност и да продължи със започнатите реформи.

Европейската комисия ще публикува специален мониторингов доклад

ЕК подготвя мониторингов доклад относно състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България. Това се очаква да се случи другия месец, а инициативата идва от страна на Нидерландия, по повод съмненията в съдебната власт в страната.

Източници запознати с предварителния вариант на доклада се опасяват, че критики към страната ни няма да липсват. Очакваните забележки са в посока продължаваща липса на присъди за корупция по върховете на властта.

Този доклад трябва да покаже дали България е започнала работа върху съдебната реформа и да осигури още по-голяма стабилност за приемането ни в Шенген. Докладът ще даде информация за моментното състояние на българската съдебна система и ще покаже до къде са стигнали предприетите реформи.

ЕК направи официално изявление, за да отрази напредъка направен от България и Румъния през последните три месеца.