Във връзка с обявения на 18 ноември режим на водоподаване, община Перник е поискала предоставянето на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Това става ясно от съобщение на сайта на общината.

Исканите бутилки с вода ще бъдат пренасочени към различни места – детски градини, училища, болници, учреждения, както и към жителите на общината.

Припомняме, че жителите на град Перник и няколко близко населено места са с ограничено водоподаване, след като язовир „Студена“ се оказа с ограничени водни запаси.

Перничани имат вода по десет часа в денонощието – сутрин от 5.00 ч. до 10.00 ч., и вечер - от 17.00 ч. до 22.00 часа.

Все още не е намерено решение на проблема

Към настоящия момент все още се търси решение на проблема. Обмисля се да се използва алтернативен източник на водоподаване, като се проучват всички възможни варианти.

Напълно вероятно е Перник и районът да останат на воден режим до следващата година, когато започне снеготопенето.

Язовир „Студена“ се захранва почти изцяло от топенето на снеговете през пролетта.

Проблем се оказват не само топлите зими, но и неразумното потребление на водата от страна на хората, които я използват за поливане и пълнене на басейни.

Кметът на града Станислав Владимиров се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров и получи уверението му, че ще бъде направена спешна проверка за това дали действията на местното ВиК дружество са били правилни и кой носи вина за кризата с водата в града.

Хората мият колите си с питейна вода

Кметът на града изтъкна, че дори и на фона на водния режим, който тежи на всеки един от жителите на града, продължават да постъпва ежедневни сигнали за това, че хората мият колите си с питейна вода.

В същото време тече и процедурата за смяна на директора на водното дружество „ВиК“ Перник, като на мястото на досегашния директор Иван Витанов се очаква на 9 декември да дойде експерт по кризите – директора на шуменското „ВиК“ Илиян Илиев.