От Сдружение „Български Свободни Пчелари“ организират Национален протест на 11 ноември в София.

Целта на протеста е да се обърне внимание и да се предприемат действия, които да ограничат пръсканията с химически препарати.

От сдружението на пчеларите настояват да се вземат спешни мерки, защото и у нас, както в световен мащаб, пчелите страдат и измират поради прекомерното количество пестициди и отрови.

Наличието им не се ограничава само до напръсканите земеделски култури. Те проникват в почвата, а от там и в подземните води, което води до необратими последствия за насекомите.

Ще се настоява и за създаването на специален пчеларски борд, който да се грижи за интересите на хората, които се препитават с тази дейност.

Пчелите измират заради селското стопанство

Председател на Сдружение „Български Свободни Пчелари“ е Ясен Янев, който призова да се анализира случващото се.

По думите му сега е моментът да се вземат мерки, които да ограничат вредните последици от използването на химически препарати – както за пчелните семейства, така и за природната среда и хората.

Сдружението е регистрирано в началото на тази година в град Варна, но целите им са да се постигне национално ангажирана и отговорна политики в тази сфера.

Към властите са поставени редица искания, които ще бъдат повторени на протеста.

Иска се и увеличение на субсидиите

Сред поставените към властта въпроси централно място заема и този за райониране на всички пчелини и настояването за отпускане на държавна субсидия то 100 до 200 лв. на пчелно семейство в зависимост от региона.

Санкции за нарушителите и забрана на вноса на мед

Пчеларите настояват и да се забрани вноса на пчелен мед и други пчелни продукти. В исканията им фигурират и тези, които трябва да спрат отравянето на пчелните семейства със селскостопанската химия.

Наред с това се обръща и внимание, че е необходим реален контрол от страна на държавните институции в сектора, налагане на строги санкции на нарушителите и подкрепа от държавните лаборатории за анализ на пчелите и пчелните продукти.

Протестът ще започне на 11 ноември от 17.30 часа пред Министерство на земеделието и горите, след което ще премине през центъра на града, за да завърши пред Народното събрание.