На 11 ноември почитаме Свети Мина – покровител на семейството. Той се смята за закрилник и на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля също жените и децата и поради тази причина на този ден всички те трябва да застанат пред иконата му, за да се помолят за здраве и благополучие на цялото семейство.

Редица имена празнуват на този ден

На днешния ден празнуват хората носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка. В района на София има само един манастир, който носи името на светеца.

В него се пази чудодейната му икона, която събира миряните през цялата година, но на този ден става особено притегателно място за тях.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София.

Каква е историята на Свети Мина

Той бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

След като отказал да се отрече от вярата си, той бил посечен с меч, като преди това бил измъчван жестоко.

По това време в Рим царува цар Диоклециан (284-305 г.). Той преследвали християните и издава указа да се убиват тези, които отказват да се кланят на идолите им.

Вярващите в Христос били принуждавани да се кланят на идолите или да бъдат измъчвани и убивани.

Тогава блаженият Мина решил да се оттегли в планините, където да не става свидетел на преследванията и гоненията.

Той заявил, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

Така изминало доста дълго време в което той живял в пустошта. В народните представи Свети Мина е господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Връщайки се в града, той станал свидетел на езически ритуали, които си позволил да критикува публично, но бил заловен и убит.

В църковния календар честванията на деня на Св. Мина бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни.

Счита се, че през това време вълците бесуват и само светецът може да опази хората и животните от тях.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На този ден празнуват всички с името (имената) Мина, Минка, Минкo, Минчо, Виктор, Виктория.