Пътният надлез „Иван Вазов“, който преминава над един от основните булеварди в Перник, „Скоростна магистрала“, ще бъде ремонтиран. Това обяви самият кмет на Перник Вяра Церовска, цитирана от пресцентъра на Общината.

Церовска уточни, че вече са отпуснати нужните финансови средства за ремонт и реконструкция на пътното съоръжение, в размер на 600 000 лева, като оправда дългото чакане с избора на фирма, която да извърши нужното проектиране.

„Миналата година през обществена поръчка бе извършен избор на фирма, която да направи проектиране. От този момент не сме спирали да търсим средства за реконструкцията”, каза кметът Вяра Церовска и допълни, че от съображения за безопасност е наложена забрана товарни автомобили над 4,5 тона да се движат по надлеза.

„Ремонтът трябва да бъде извършен много професионално и с голяма отговорност, тъй като надлезът е едно от основните пътни съоръжения в града и поема голяма част от пътникопотока“, добави още градоначалникът на Перник.

Надлезът е изграден преди повече от 30 години от тогава досега е експлоатиран без да бъдат извършвани никакви ремонтни дейности по него. Той е разположен над железопътната линия за Кюстендил и над републиканския път I- 6, като целта му е да свързва центъра на града с кварталите над автогарата.

Миналата година община Перник внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет проект на стойност 1 млн. лв. за ремонт на пътния надлез.

Реконструкцията е наложителна, защото пътното съоръжение е в лошо състояние. Бетонните части се рушат вследствие на снеговалежите и замръзванията. При обследване е установено частично износване на конструктивните елементи.

Обектът е включен в поименния списък на капиталовите разходи за 2019 година на община Перник, като заложените средства са на стойност 1 650 000 лева. На този етап е отпусната само част от сумата. „Имаме уверението, че средствата ще се отпускат поетапно”, каза още кметът.