Във връзка с предстоящите празници и почивните дни са взети всички мерки за нормалното придвижване по пътищата в страната, както и граничните пунктове.

Това казаха гл. инспектор Димитър Мичев - началник на „Пътна полиция“ и представители на Гранична полиция и АПИ на съвместен брифинг.

Полицаите ще са на линия още от 5 септември

На 5 септември от 12 до 20 часа и на 6 септември от 8  до 12 часа ще има специална организация на движението и по-точно на изходящия трафик. Отново същата организация ще влезе в сила на 8 септември от 14 до 20 часа, за да може хората бързо и безпроблемно да се върнат в градовете.

Инспектор Мичев уточни, че през последния работен и последния почивен ден всички усилия на пътните полицаи ще бъдат да регулират трафика, така, че той да бъде максимално улеснен.

Засилени проверки за алкохол и скорост

По време на почивните дни ще текат непрестанни проверки за употреба на алкохол и наркотици, както и за неправоспособни шофьори.

Проверките ще бъдат насочени основно към малките населени места и ненатоварените пътни артерии. Ще бъде следено и за спазването на ограниченията на скоростта.

За първи път през тази година предстои да влезе в употреба системата, която позволява взаимодействие на пътните полицаи с Единния център за контрол на трафика. Изграждането й е готово на 80%, като в съвсем кратки срокове се очаква да бъде напълно завършена и функционираща.

При нужда екипи на полицията ще регулират движението по магистралите, за да се избегне образуването на колони. Не се очаква да има проблеми или задръствания по двете основни магистрали – „Хемус“ и „Тракия“.

Прави се всичко възможно да се избегне и струпването на автомобили преди граничните зони, основно към Гърция, каза комисар Румяна Борисова.

Тя допълни още, че е създадена организация на работа, която на практика позволява смените на граничните полицаи да се застъпват и така да няма паузи в работата им.

Проверете документите си, ако ще пътувате зад граница

Обърнато беше внимание на хората да проверяват внимателно дали тръгват на път снабдени с всички нужни документи, за да могат да напуснат страната.

Акцентът падна върху хората с малолетни деца, които трябва да имат преснимани актовете за раждане, а в случаите, в които децата пътуват само с единия родител, да се предостави валидно пълномощно от другия родител.