Необходим е един изцяло нов, изграден закон за движение по пътищата.

Около тази теза се обединиха Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи пред медиите тази сутрин. Двамата направиха равносметка за трафика и катастрофите по време на пътуванията за празниците.

„Нашата равносметка е, че нещата ще стават още по-лоши. Базирам се на изказване на служител от КАТ, когото преди празниците попитаха какво ще направят контролните органи, за да се справят с трафика.

Той каза една голяма смешка:

„Всички камери са налице и сме ги изкарали на пътя”. Не знам как една камера може да регулира трафика.”, коментира Красимир Георгиев.

По думите му, в случай на инцидент, при който бързо се получава задръстване, може чрез светещи табели шофьорите да се уведомят, че е станала катастрофа.

Пример от чужбина

„В Германия, например, те се включват достатъчно рано и предупреждават какъв е трафикът и колко километра е задръстването”, добави Георгиев.

Според Тодоров проблемът е в липсващата комуникация между АПИ, КАТ и местната власт.

„Трябва да има достатъчно свободен ресурс, който да реагира на такива ситуации. Не всички екипи да са заети с това да стоят на някоя отсечка с ограничение на скоростта и цял ден да глобяват. По този начин няма как да стане, а е необходимо да се реагира на момента”, смята той.

Тодоров отчита, че у нас няма регламент какво да се прави в случай на катастрофа, реагирало се според ситуацията.

Мнението на Георгиев е, че е необходимо дейностите на пътните органи да се разделят.

„Според мен трябва „Общинска полиция” да се занимава с контрола и организацията на движението в големите градове. По републиканската пътна мрежа това да се прави от КАТ”, завърши експертът.

Защо пътищата стават поле за саморазправа

Потребител в социалните мрежи засне с видеорегистратор кадри с агресия на пътя и ни ги изпрати в рубриката „Моята новина”. Случаят е от 6 май. Около 18:00 ч. на Околовръстното в София шофьор на лек автомобил се впуска в бой с ритници и юмруци с мотористи.

„7-годишната ми дъщеря много се стресна – разрева се детето. Предполагам, че причината за саморазправата е засичане на пътя. Чуваха се викове.”, разказа още очевидецът Десислав Тодоров.