Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) се противопоставят на предложението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) нейният председател Георги Щерев да бъде назначен и за служебен министър на туризма.

„Пуснахме две становища за седмица. Изразихме разочарованието си от това, че след изборите нямаше сформирано правителство.

Всичко, което постигнахме като договорки, няма да се случи. Може да разчитаме на помощите до края на юни.

Браншът ни пострада ужасно много. Нуждаем се от помощ до края на годината, защото голяма част от времето не работехме”, каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Според него служебният министър трябва да е от бранша.

„Той трябва да е професионалист и да обедини сектора, да припознае ресторантьорството като част от туризма.", поясни Алибегов.

„Ние сме представили нашето предложение на президента. Решението е негово.

За пореден път се прави опит да се разделя нашия сектор. Единствено хотелите бяха изключително ощетени.

Те не бяха компенсирани по никакъв начин.”, каза Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Какво би правил Слави Трифонов в едно правителство

Слави Трифонов няма да е министър-председател и няма да се занимава с изпълнителна власт. Такова мнение изрази журналистът Иван Гарелов днес сутринта.

Според Харалан Александров електоратът на Трифонов очаква той да е катализатор на промяната.

„Той отговаря на това очакване. Един вид ледоразбивач на революцията, който ще интронизира новото лидерство. В ход е същата операция като с царя.

Колкото по-мистично, неясно, загадъчно, толкова по-вълнуващо е и повече фантазии и надежди се инвестират в него.”, смята Александров.

Според него най-интересното е дали оттук нататък „Има такъв народ” ще се разберат с другите протестни партии.

„Това е интригата на следващия парламент. Те поставиха началото на едно прекрасно приятелство с „Демократична България”. Очаквам то да прерасне и да се развие в щастлив брак.”, каза още Александров.

Ще има ли нова подредба на партиите след новия вот

Гарелов пък е сигурен, че ще има промени в подреждането на партиите след предсрочния вот. „Сигурен съм, че ГЕРБ ще падне. Сигурен съм, че Слави Трифонов ще акумулира гласове и може да излезе на първо място. Сигурен съм, че БСП ще загуби част от гласовете. Очаквам напредък на „Демократична България”. Очаквам и спад на Отровното трио”, заяви Гарелов.

ГЕРБ понасят щети и от скандалите в Комисията по ревизията, оглавяване от Мая Манолова, смятат още двамата събеседници.

„Тече дълга и напоителна процедура по демонизирането на Борисов”, смята Александров.

„Това беше един много сериозен трус за ГЕРБ”, заяви Гарелов.