Протестите в защита на професор Тодор Кантарджиев продължават. Ден след като той беше изпратен в пенсия, негови колеги продължават да настояват това решение да се преразгледа. Самият Кантарджиев обяви пред медиите, че е огорчен.

Само огорчение ли има в душата на професора

Той приема новината за своето пенсиониране с недоумение:

„Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща“.

Решението за това му било съобщено от здравния министър на среща на четири очи.

„Той ми каза, че съм навършил възраст и трябва да бъда пенсиониран. Хубаво, казах, добре, благодаря, че не го научавам от вестниците“.

Но добавя също, че не вярва на мотива за навършена възраст:

„Моето пенсиониране беше самоцел и някакви лични мотиви. Всеки ръководител, идващ в министерството, първата му работа е да обединява центрове и да закрива такива.

Ама нали трябва нещо да се покаже на обществото, че се върши“.

Протестни действия относно пенсионирането

Пенсионирането на проф. Кантарджиев и днес предизвика протести – пред здравното министерство и центъра за заразни и паразитни болести.

„Вчера бях лично при министъра и това, което ме омерзи беше обяснението. А то беше, че няма незаменими хора.

Това е човек, който е лекар, който е учител, който е учен, който е направил невероятно много и който живееше с професията си.“, заяви проф. Мария Николова от НЦЗПБ.

„Много съм Ви благодарен, моля Ви, пазете се! Хора, които не разбират от вашата работа я оценяват неправилно“, обърна се към подкрепящите го проф. Тодор Кантарджиев.

Но отказа да говори за плановете си за бъдещето пред медиите.

В САЩ пък съдят фармацевт заради ваксини

Бивш фармацевт от американския щат Уисконсин бе осъден на три години федерален затвор, защото опитал да унищожи 500 флакона с ваксини срещу COVID-19.

Стивън Бранденбург се призна за виновен, че напълно умишлено е извадил от хладилника дозите от препарата на Moderna. Според прокурора подсъдимият вярвал, че ваксината е вредна и може да промени човешкото ДНК.

Заедно с ефективната присъда, лицензът на фармацевта беше отнет от съда и той няма да може да практикува отново.