Американският президент Джо Байдън заяви днес, че ще подкрепи присъединяването на Африканския съюз към групата на най-големите световни икономики Г-20 като постоянен член, предадоха агенциите.

Изказването му е част от опитите на Вашингтон за съживяване на връзките му с региона, които останаха на заден план през последните години, отбелязва агенцията.

В реч пред срещата на върха "САЩ-Африка", Байдън подчерта, че САЩ искат да задълбочат сътрудничеството във всички сфери.

"Африка заслужава да бъде на масата на всички срещи, във всички зали, където се обсъждат глобалните предизвикателства, както и във всяка институция, където има разисквания. Отдавна се чака това време, но то ще дойде", увери държавният глава.

Общото между Африка и Г-20

Към момента Република Южна Африка е единственият член на Г-20 от африканския континент, а Африканският съюз обединява 55 страни членки.

Африкански лидери от 49 държави се събраха тази седмица за тридневната среща на върха във Вашингтон, фокусирана върху климатичните промени, продоволствените въпроси, търговските отношения и други теми.

Думите на американския президент и мястото на провеждане на срещата доказват желанието на САЩ да се позиционират като партньор на африканските държави на фона на конкуренцията с Китай, който се опитва да разшири влиянието си на континента чрез финансиране на инфраструктурни проекти.

Китайската търговия с Африка превъзхожда американската четири пъти и Пекин се е превърнал във важен кредитор, който предлага евтини заеми, но при непрозрачни условия и изисквания за обезпечаване, за разлика от западните инвеститори, изтъква Ройтерс.

Руската армия бе дискредитирана

Повече от 20 години руският пенсионер Владимир Овчинников печели последователи със своите улични стенописи в малкия град Боровск, на около 115 км югозападно от Москва. Много от рисунките изобразяват тежкото положение на жертвите на репресиите от ерата на Сталин.

Малко повече от месец след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна, Овчинников създава нова творба, която ще го постави в сериозна правна опасност. Той нарисува момиче в синьо-жълта рокля - цветовете на украинското знаме, върху което пада бомба. Под нея с главни букви той написа „СТОП“.

Стенописът беше премахнат и руският художник беше осъден да плати глоба от 35 000 рубли (554 долара).

В отговор той нарисува ново произведение, написвайки думата "безумие", изписана с латинската буква Z, която се превърна в символ на това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна.

На мястото на боядисания стенопис той нарисува думите "pozor" (срам), "fiasco" и "basta" (достатъчно), всяка с латинската буква Z. Всяка от тях на свой ред беше боядисана от полицията.

За Овчинников противопоставянето на конфликта в Украйна е подкрепено от семейната история на репресии от съветската епоха. Дядо му е застрелян от болшевиките на Ленин през 1919 г., а баща му е арестуван по време на чистките на Сталин през 1937 г.