Лидерите страните от Европейския съюз се събират на последна среща за годината. Тя започва малко по-късно тази сутрин и ще продължи и утре. Енергетиката и икономиката като цяло ще са основна тема.

Търсят се начини за да намали общото потребление на енергия, да се избегне налагането на квоти на доставки и потребление, да се осигурят доставките и за следващата година и да се понижат цените за гражданите.

Другата основна тема е войната и подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Ще бъдат обсъждани допълнителната военна и финансова помощ. Също така ремонтите, които да помогнат на украинския народ да изкара зимата, както и плановете за следвоенното възстановяване на страната.

Кметът на Истанбул я докара до затвора

Кметът на Истанбул е осъден на две и половина години затвор. Съд в Турция реши, че Екрем Имамоглу е нанесъл обида на държавни служители.

Имамоглу нарече решението пълна несправедливост, която показва какво състояние е съдебната система. Той планира да обжалва.

Ако решението бъде потвърдено, може да коства поста на имамоглу. През 2019 г. той сензационно победи на изборите кандидата на управляващите.

Така партията на Реджеп Ердоган загуби най-големия град в Турция след повече от 20 години управление.

Обидата, за която е осъден кмета, е в изказване отпреди 3 години. Тогава, след победата на Имамоглу, избирателната комисия разпореди кметските избори да бъдат повторени. Той нарече решението глупост. На повторния вот Имамоглу спечели отново.

Антитерористичен отряд в Полша помага на Дядо Коледа

Членове на антитерористичен отряд в Полша за няколко часа станаха помощници на Дядо Коледа. Служителите на реда доставиха подаръци на болни деца в здравно заведение в югоизточния град Ржешов.

За да зарадват малчуганите, те се спуснаха през прозорците на стаите им по въжета, нарамили огромни чували с подаръци, носейки на главите си отличителни коледни шапки.

За пренасянето на тежкия, но носещ много радост за децата товар, им помогна и специален робот за обезвреждане на бомби.

От антитерористичното звено в града публикуваха изявление, в което посочиха, че заради изключително натоварения са график по празниците, Дядо Коледа е помолил лично полицаите да му помогнат.

„Изпълнихме молбата на Добрия старец с удоволствие. Децата бяха много изненадани и радостни, че са получили подарък”, допълват от градската полиция.