Предстои особено горещ ден с температури следобед между 34 и 39 градуса. Най-високите стойности се очакват по западното поречие на Дунав, по долината на река Струма и в сърцето на Горнотракийската низина.

За цялата страна е в сила жълт код за жега. Въпреки горещото време следобед на изолирани места в Западна и Централна България, главно около и в планините ще има условия за краткотраен валеж с гръмотевици.

По планините денят ще е слънчев и топъл. Дори по най-високите масиви температурите в топлата част на денонощието ще са над 20 градуса.

Следобед на изолирани места в масивите на Западна и Централна България ще има условия за локални летни бури с гръмотевици. Около крайбрежието – безоблачен, слънчев и горещ ден. Температури на въздуха в горещата част на денонощието – между 26 и 31 градуса.

Морската вода – 24-25 градуса с незначително вълнение.

От четвъртък следобед нататък нестабилността в атмосферата, която вече удари с мощни бури Западна Европа, ще се усети у нас. Макар и вече значително по-слаб, студеният атмосферен фронт ще премине над Балканите с краткотрайни летни бури с гръмотевици и риск от градушки.

В четвъртък условия за такива ще има в Западна, Централна и Североизточна България, в петък – почти над цялата страна, а в събота – в Югозападните, централните и източните области. В неделя следобедните валежи ще са на по-малко места.

През почивните дни ни очаква съвсем леко разхлаждане с дневни температури с 2-3 градуса под тези от последните дни.

Подобна ситуация в от другата страна на кълбото

Стотици жертви на невижданите жеги в Канада. Смъртта на 230 души се приписва на горещата вълна, която е обхванала Западната част на страната. Вторник беше третият пореден ден, в който бяха отчетени невиждани температури.

Градчето Литън стана световноизвестно, след като три пъти беше отчетен абсолютен рекорд за Канада. Последните показания са наистина невероятни - 49,5 градуса.

До миналата седмица, никъде в Канада не бяха отчитали стойности над 45 градуса. Жегите наложиха отварянето на центрове за охлаждане и формирането на патрули, които да проверяват състоянието на стари и самотни хора.

Южната ни съседка също под обсадата на топлото време

Опасност от пожари има днес на територията на цяла Гърция, като се цитират предупреждения на Националната метеорологична служба.

Горещините в страната продължават седми ден. Температурите днес достигат 39 градуса по Целзий.

Освен това на много места в страната духа силен горещ вятър, заради което се увеличава опасността от пожари. По данни на пожарната служба през уикенда в страната са се разразили над 30 горски пожара, включително голям пожар на популярния о-в Парос.

Няма информация за пострадали хора при пожарите.