„Тази събота и неделя посетихме още два язовира - „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”. Там, както и в „Пазар дере”, няма вода. Те са и затревени”. Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

Каква е злоупотребата в крайна сметка

„На 31 тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. И до ден днешен, обаче не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири".

Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези три язовира още не са влезли в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели.”, каза още Петков.

Той бе категоричен, че това е безстопанственост.

"Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" не може да прави нищо друго, освен да отвори шлюзовете и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така празни”, поясни министърът.

Цифрите, съпровождащи проектите

2,350 млн. лева струва ремонтът на „Пазар дере", 1,913 млн. на „Злати войвода" 3 и 547,000 лв. за „Злати войвода" 4.

По думите му транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области - Сливен и Ловеч. „Плащани са по 1,16 лв. за превозване на тон земна маса на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена", каза Петков.

„Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо 6 месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са толкова високи", заяви още той.

Междувременно стана ясно,че Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала във връзка с информацията, представена от служебния министър на икономиката Кирил Петков за язовир „Пазар дере“.

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.