Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в страната. Това става ясно от официалните им заявления до енергийния регулатор. Конкретното предложение е още от лятото цената да скочи с между 29 до безпрецедентните 332% за мегават.

Новината идва на фона на постоянно увеличаващата се инфлация и ценовата криза с енергийните ресурси в страната.

„Това са цени, които са калкулирани на база на фючърсните цени на природния газ до 1 юли 2023 г. Т.е. цените, които КЕВР определя прогнозно от 1 юли тази година и които се получават въз основа на количеството потребен газ и цената му на международните борси.

Това е прогнозата, газът расте нагоре, а това, че цените няма да бъдат такива е отделен въпрос.” – коментира енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Има механизми, които да компенсират преразглеждането на разчетите на дружествата. В някои от тях се планира пускане на когенерации, които чрез произвеждането на електроенергия влияят на цената на топлинната енергия.”, каза още той.

Резонно ли е желанието на топлофикациите в страната

Според Виктор Минчев, който е член на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар", е нормално в преговорни взаимоотношения да бъде обявена значително по-голяма цена.

„Това е политически разговор, в който едни хора ще дойдат и ще искат допълнително пари.”, посочи той.

По думите му аргументите, които са посочени в искането на топлофикациите, са резонни.

„Има обаче няколко дребни актуализации и шрифтове, които са пропуснати в самото искане и явно това е предвидено, за да има някаква дискусия”, смята той.

„Днес се очаква становището на КЕВР. Със сигурност в него няма да са тези 300%, а ще са доста по-малко. По принцип топлофикационният сектор е най-нереформираният в България”, категоричен бе Минчев.

Защо 332%

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев обясни, че това, че се получават тези проценти, е следствие от технологията на образуване на цените.

„Към 31 март всяка година топлофикациите са длъжни да подадат заявления за цени. По принцип, която и да е топлофикация, трябва да заложи разходите в тях. Към онзи момент доста неща не бяха известни, работеше се с моментната цена на газа, не беше ясно и дали ще има компенсации – в какъв размер и т.н. Ако всичко това се знаеше тогава, нямаше сега да има такива цени”, отчете той.

И добави:

„Санитарния минимум за топлофикациите е повишен с 50%. През цялата предна година досега има точно три неща, които не са поскъпнали в държавата – парното, тока и водата".

„Решение на проблема има. Има начини и това е например локалното парно, т.е. локална генерация, децентрализирано производство. Това е начинът, по който цял свят в момента се трансформира. Да се използват локални възможности е вариант.”, каза Виктор Минчев.

Според Иван Хиновски пък основното направление е влизане на възобновяема енергия в топлофикациите.

„За голяма радост най-сетне Столичната община състави координационно звено за навлизане на ВЕИ енергия в парното. Големите общини в Западна Европа пък използват битовите отпадъци за преработване в биогаз и използването му в топлофикационните системи.

Такъв проекти има в Ротердам и в Щутгарт.", коментира той.