В края на месец май ситуацията в частично признатата балканска държава Косово се изостря. Страната е населена предимно със сръбско и албанско население, а конфликта между двете етнически групи ту се поражда отново ту се успокоява.

Най-скорошните размирици в Косово избухват след като в градове, които се намират в северната част на страната за кметски постове бяха избрани етнически албанци. Това провокира етническите сърби, които живеят в района да организират бунтове, с които да покажат неодобрението и недоволството си към тези избори.

Наложи се намеса на мироопазващите сили на НАТО, които заедно с над 300 войници от КФОР трябваше да осигурят безопасността на мирното население в района и областната управа на Звечан.

Каква е причината за размириците

Напрежението между Сърбия и частично признатата държава Косово тлее от десетилетия. Всяка малка конфронтация между сръбското и албанското население, което живее в Косово е причина за възможна конфронтация.

Този път в центъра на конфликта са изборите за кметове, които се проведоха в няколко града в частично признатата държава. До този момент кметските постове са се заемали от етнически сърби, но на последните избори населението избра те да бъдат заменени с представители на албанската етническа група.

Това предизвика недоволството на сърбите, които живеят в северните области на Косово и ги провокира да излязат на улиците в знак на протест. Ситуацията е ескалирала, когато демонстрантите са се опитали да спрат полицейските коли, които са превозвали новия кмет.

Сръбската армия по границата с Косово е в режим на повишена готовност от миналата седмица. Силите на НАТО също взеха отношение и изпратиха свои представители, които да балансират напрежението между двете страни.

История на конфликта между Косово и Сърбия

Войната между Сърбия и Косово известна като Косовска война се води между 1998 и 1999 година. Тя избухва с цел за постигане на отделянето в самостоятелна държава на косовските албанци от пределите на тогавашна Югославия.

Войната между косовските албанци и сърбите ескалира и се наложи намесата на НАТО чрез бомбардировки над Белград.

През 2008 година Косово обяви своята независимост от Сърбия, но остава частично непризната държава. От тогава до сега много събития провокират конфликти между двете държава и етнически групи в Косово.

Последното споразумение, с което ЕС се опита да нормализира ситуацията беше сключено в Брюксел през 2013 година. То гласи, че Сърбия може да създаде автономни общини в северните райони, но да бъдат управлявани съгласно косовската правна система.

Какви са последиците от размириците

Етническите сърби, които изразиха недоволството си от избора на кметове с албански произход хвърляха коктейли Молотов по силите на НАТО. По време на размириците са ранени над 30 представители от италианския и унгарския контингент са ранени.

След стъпването в длъжност на избраните кметове ще се увеличи и присъствието на мироопазващите сили.