Обичайно и нормално е след дълго съжителство или брак жаравата на бурната страст да е позагаснала. Изкуството на любовта се състои и в това да можете по всяко време да разпалвате отново онази искра, която ви е карала да не стъпвате по земята в началото на връзката си.

Запалете искрата наново

Има много страхотни неща в това да имате дългогодишна връзка. Проучването показва, че щастливите двойки, по много начини, се радват на по-добро здраве и цялостно благосъстояние, отколкото своите връстници, които са сами или разведени.

При все това, един обичащ партньор може да предложи компания, комфорт и физическа и емоционална подкрепа когато е необходима.

Но след няколко години брак или връзка, то допреди това значителният „друг“ може вече да се усеща по-скоро като съквартирант, отколкото като навяващ романтика партньор. Може евентуално да сте се отчуждили, да сте ангажирани и заети с работа или с децата, или просто искрата я няма вече.

Независимо поради каква причина смятате, че любовта вече не е такава, каквато е била преди, ето какво могат да ви препоръчат специалистите, за да се върнете обратно там и да я преоткриете.

Бъдете по-чувствителни

Дългогодишните двойки се докосват по-малко, споделя Уенди Уолш, клиничен психолог и създател на сайт, където пациентите могат да изберат терапевт за своята връзка.

Когато се докоснем един до друг, особено ако и кожата участва в контакта, ние получаваме лек прилив на химикали в мозъка, които помагат за отключването на любовните емоции и чувства. Само помислете колко често вие и вашият партньор споделяте физическа близост през всекидневието си?

Ако е просто лека целувка по устните преди и/или след работа, направете усилие да подобрите това, съветва Уолш. Тя цитира изследвания, които твърдят, че 20-секундна прегръдка може да стимулира значителен поток на окситоцин.

Повечето женени двойки се прегръщат за около 3 секунди или по-малко, така че ги съветваме поне по 2-3 пъти на ден да спират това, което вършат и да си подарят една дълга, спокойна прегръдка. Това ще доведе до положителна промяна в биохимията на организма и на двамата.

Спете по-близо един до друг

Приливът на химикали в мозъка може да бъде породен също така и от физически контакт в леглото. При все това, не е задължително той да е само по време на секс.

Когато спите тяло до тяло, независимо дали контактът е пълен или просто сте допрели пръстите на краката си, това може да се отрази положително на връзката ви.

Факт е, че изследване, проведено през 2014 доказва, че партньори, които спят по-близо един до друг съобщават за по-голямо удовлетворение от връзката си.

Разбира се, няма как да знаем дали ако спите разделени с партньора си това ще доведе до разочарование или просто щастливите двойки спят по-близо, но защо не опитате и да видите дали ще помогне? – споделя Уолш. Махнете кучето или детето от леглото и опитайте да се погушкате поне за малко.

Ограничете технологиите

Ако все още не сте поставили семейството си или връзката си на технологична диета, сега му е времето да го направите. Нищо не може да убие разговора и общуването повече от мъже, вторачили се в своите iPhone-и докато приятелките им се опитват да им говорят нещо на масата за вечеря или обратното.

Това е подкрепено и от научни доказателства. При изследване през 2014, проведено с хетеросексуални жени, 70% от анкетираните споделят, че смартфоните и другите електронни устройства влияят на техния любовен живот.

Специалистите препоръчват да изградите споразумение с вашия партньор за ограничаване на телефоните и телевизията по време на хранене и в спалнята или просто да определите конкретни моменти, когато ще или няма да ползвате технологии.