Има едно нещо, с което всички жени в даден момент се сблъскват: косата. Как да я срешат, как да я завържат, как да я изсушат и пр. Това е нишката, която ни свързва с нашата идентичност. Какво се случва тогава, когато я загубим?

Тези девет умни, вдъхновени и стилни жени, представени по-долу, са загубили косата си при неочаквана диагноза. Когато световете им са започнали да се променят, те са започнали да експериментират, като поемат креативен контрол над живота си и външния си вид.

1. Миа Сидарос

Когато Миа Сидарос, седемнадесетгодишен блогър на тема мода, която боледува от рядка форма на рак на костите, посети студиото на Vogue, бе обсебена от стила тийнейджърка, готова да експериментира до крайност с косата си.

„Това бе мечтата на Миа", споделя майка ѝ, Даниел. „Тя обичаше модата повече от всичко.”

„Никога не съм се виждала като човек, който да носи шапки преди да загубя косата си. Сега това е моят подпис”, разкрива самата Миа.

2. Карли Сиверн

Тя забелязва промяна в косата си когато е на осемнайсет. След по-малко от година, тя губи цялата си тъмна и дълга коса заради алопеция. Днес гардеробът ѝ с шапки е пленителен.

„Когато загубих косата си, си купих шапки, шалове и перуки, но така и не ги носех. Тази руса перука бе нещо ново и за мен, но в момента, в който я сложих, се влюбих в нея”, твърди Карли.

3. Маги Кудирка

Маги Кудирка е балерина, която успява да намери силите и волята, за да постигне това. Това ѝ дава сили да се бори и когато получава диагнозата стадий 4 на рак на гърдата.

„След диагнозата, исках хората да ме виждат каквато съм без перука и така да знаят, че преминавам през този процес. Едва миналата година успях да сложа перука и да приема тази промяна в себе си”, разкрива тя.

4. Василия Ликае

Актрисата и певица от Бродуей е в семейство на две поколения стилисти. След като губи косата си заради лечението на рак на яйчниците през 2013, тя решава да отиде на наградите "Грами" без перука.

„Това, което те кара да се чувстваш красив, не е това, което хората определят за теб”, казва Василия Ликае

5. Ели Мейдей

След като губи косата си на 25 години в борбата с рака на яйчниците, тя предифинира визията си за красотата. Започва да носи военни ботуши, прилепнали панталони и якета.

„Не изглеждам като всеки. Смятам, че това е един от даровете ми”, уверява Ели.

6. Рейчъл Флейт

За нея, режисьор и сценарист, голата глава е символ на свободата. „Иронията бе, че никой не ми каза, че изглеждам добре с перука”, споделя Рейчъл.

Всеки има специална черта – прекрасни скули или пълни устни. Когато нямаш коса, можеш наистина да разбереш коя е твоята”, допълва тя.

7. Кейт Амбрози

Тя е успяващ адвокат на 27 години, когато ѝ е поставена диагнозата рак на гърдата. Първата ѝ перука след химиотерапията е дълга, руса и прелестна. Днес, когато косата ѝ бавно започва да се възстановява, тя я заменя с лятна шапка с широка периферия.

„Това да загубиш косата си може да не е твой избор, но стилът е", смята Кейт.

8. Сулейка Жеуад

Писателката, носителка на наградата "Еми", има дълга до кръста коса, когато ѝ поставят диагнозата тежка форма на левкемия на 22-годишна възраст. След три години химиотерапия и трансплантация на костен мозък, сега тя се възстановява.

„Започнах да гледам на косата като на аксесоар, като на чанта или чифт прелестни обувки. Какво можех да направя с нея така, че да се забавлявам?”, се пита Сулейка.

9. Фийби де Кросет

Започва да работи за Vogue на 21. Десет години по-рано побеждава левкемията. Два пъти. „Косата бе едно от нещата, които ме караха да се чувствам женствена. Сега това е различно. Всичко опира до това да се чувстваш добре в кожата си.”