Поздравления! Може би току-що сте приветствали малко красиво бебе в семейството. Ако детето ви се е родило по-рано от планираното, то най-вероятно вие и семейството ви сте доста изненадани от този неочакван случай.

И след като сте напуснали болницата, може да вярвате, че не трябва повече да мислите за ранното раждане на бебето и резултата от него. Истината е, че, ако раждането е дори само няколко седмици по-рано, се изисква специализирана грижа.

Преждевременното раждане нарушава развитието

Всички недоносени бебета имат до някаква степен трудности с развитието, което ги излага на риск от различни здравословни проблеми. Това е така, защото бебетата не се развиват напълно в утробата на майката, което ги прави по-податливи на сериозни здравни проблеми, като податливост към инфекции, хронично заболяване на белите дробове и неврологични разстройства.

Като цяло, изчислено е, че през 35 седмица от бременността теглото на мозъка на зародиша е около 60% от този на нормалното новородено. При все, няма особена вероятност преждевременно родените бебета да развият сериозни здравословни проблеми или инвалидност от подобен прекъснат цикъл на развитие, те могат да бъдат изложени на лек риск от малки проблеми, свързани с ученето и поведението.

Допълнително към това, белите дробове на новородените, родени през 32-35-та седмица са все още в процес на развитие и за това тези деца може да страдат от редукция на белодробната функция когато навършат 6 или 7 години. Родените преди 36-та седмица от бременността също така имат по-малко майчини антитела, което ги поставя пред опасност от инфекции.

Бъдете нащрек, но не се страхувайте

Важно е да знаете, че дори и преждевременно роденото ви дете да е на сигурно у дома, ще трябва да му осигурите допълнителни грижи. Намерете доверено медицинско лице, което знае, че новороденото се нуждае от специализирана грижа и може да остане с вас по-дълго време, ако е необходимо.

Недоносените бебета са по-податливи на сезонни инфекции, като респираторен синцитиален вирус (RSV) – вирус, който атакува есента и зимата. Този вирус може да е опасен за преждевременно родените деца заради недоразвитите им бели дробове и липса на антитела, които да се борят с инфекциите.

Симптомите при този вирус наподобяват тези на настинката, като ниска температура и хрема. Но родителите трябва да са наясно за възможни признаци на сериозен RSV вирус – упоритa кашлица и хрипове, забързано дишане или задъхване, посиняване по устните, около устата или под ноктите, както и висока температура.

Родителите трябва да вземат допълнителни предпазни мерки през студения сезон – винаги да измиват ръцете си, преди да докосват бебето си, да изпират завивките и играчките на бебето често, да предпазват бебето от цигарен дим, хора с настинки и то да бъде държано далеч от тълпи.

Независимо колко по-рано се е родило детето ви, трябва да бъдете изключително внимателни и прилежни в наблюдението и грижите за него. Търсете помощ от медицинското лице, когато е необходимо.

Всяко преждевременно родено бебе се нуждае от специални грижи, затова запомнете - бъдете адвокатът на бебето си. Търсете и задавайте въпроси.

Търсете медицинска среда/медицинско заведение, където ще бъде отговорено на всичките ви въпроси. Свържете се с други родители на преждевременно родени деца., но най-вече - доверете се на родителския си инстинкт.