Трябва увереност, когато си дете. Независимо дали ще отиваш в ново училище или за първи път ще влезеш в банята, децата се изправят пред доста непознати територии.

Естествено е родителите да искат да възпитат в децата си поведение, което да ги прави уверени, че могат да се справят с различните ситуации и така смело да поемат нови предизвикателства и да вярват в себе си.

Увереността в себе си идва от чувството за компетентност. С други думи, децата развиват своята увереност не защото родителите им казват, че са страхотни, а от своите собствени постижения.

Разбира се, няма нищо лошо да чуеш окуражителни и похвални думи от мама и тати, но те ще имат по-голям смисъл тогава, когато детето е положило усилия за решаването на дадена ситуация.

Когато децата постигнат нещо, те се чувстват способни и това повдига тяхната увереност.

Изграждането на увереността на едно дете в него самото може да започне от ранните му години. Когато бебето отгърне страницата на книгата или когато проходи, то придобива идеята, че може да направи това. С всяко ново постижение децата развиват своята увереност.

Родителите могат да помогнат като предоставят на децата си множество възможности да се упражняват и да затвърждават своите способности, да ги оставят на правят грешки и да бъдат до тях, за да ги окуражат да продължават да опитват.

Отговаряйте с интерес и възхищение когато децата покажат нещо ново, което умеят и ги награждавайте с похвала, когато постигнат някаква цел.

С множество възможности, добри напътствия и много търпение от страна на родителите децата могат да овладеят основни способности – като това да си връзват обувките или да си оправят леглото. Така те могат да се изправят пред нови предизвикателства уверени, че и с тях могат да се справят.

Разбира се, важно е да внимавате за безопасността на детето, но за да му помогнете да научи нещо ново, не трябва да го обсебвате. Дайте на детето си възможността да направи нещо ново, да сгреши и да се поучи от грешката си.

Например ако синът ви иска да се научи как да прави сандвич с фъстъчено масло, покажете му, оставете съставките на масата и му дайте да опита.

Дори и да направи малка бъркотия или да изцапа плота, това не е особен проблем. Не прибягвайте до критика, защото това може да обезкуражи детето да опита отново.

С малко търпение и позитивизъм можете да постигнете много и да помогнете на детето си да се почувства много по-способно и уверено.

Понякога децата се отказват, когато се появи фрустрация. Помогнете им, като ги окуражавате да продължават да опитват, независимо от трудностите. Когато опитват отново и отново, децата разбират, че трудностите и проблемите могат да бъдат преодолени.

Щом детето успее в нещо, похвалете го не само за положителния резултат, но също така и за желанието му да го реализира.

Така, още от по-ранните детски години, родителите могат да подготвят децата си как да се чувстват уверени и да се грижат за себе си.

В края на краищата, когато пораснат, децата ви ще ви бъдат благодарни за това колко уверени се чувстват да поемат по пътя си напред, път, по който да тръгнат с увереност.