Преходът от бременността през раждането до паметния момент, в който вече сте родител, изисква значителна настройка и промяна, както физическа, така и емоционална.

През първите няколко дни, след като бебето ви се появи на бял свят, е напълно нормално да изпитвате емоционални възходи и падения. Това е познат синдром, известен като „бебешка тъга“ или следродилна депресия.

В подобно състояние в един момент можете да се чувствате щастлива, а в следващия – разстроена, притеснена и неспокойна. Дори може да усетите гняв, тъга, раздразнение или липса на увереност и дори страх.

Това в никакъв случай не означава, че като се чувствате по този начин, вие сте лоша майка или не обичате детето си.

Нещо повече - лекарите знаят, че вие изпитвате истинско страдание. При някои жени симптомите може да са много остри и те да плачат, на пръв поглед, безпричинно. При други дори се стига до по-остри състояние и поява на мисли за самоубийство, или не съвсем адекватни постъпки.

Вярва се, че тези спонтанни промени в поведението са породени от хормоналните промени, настъпващи в организма на майката след раждането.

Нивата на естроген и прогестерон, които са били нужни по време на бременността, рязко спадат и това води до промени в поведението и настроението. Други фактори, които могат също да допринесат за това неприятно емоционално състояние, са умора, безсъние и стрес.

За щастие, това трае само няколко дни или една седмица и състоянията приключват от самосебе си, без да има нужда от допълнителна лекарска намеса. В случай, че изпаднете в подобно състояние, опитайте се да се грижите колкото се може повече за себе си.

Хранете се здравословно и питателно с разнообразна храна и почивайте при всяка възможност, защото изтощението и липсата на сън много бързо могат да подсилят чувството на тъга и непреодолима загуба.

Ето и някои други неща, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре:

  • Приемайте помощ от своя партньор, близки и роднини, особено в първите дни и седмици след раждането;
  • Оставете приятелите и роднините да се грижат за поръчките, домашната работа, пазаруването или да гледат по-големите деца, докао вие се занимавате с новороденото бебе;
  • Оставете някой да приготви обяда или да гледа бебето, докато вие отдъхнете за малко, излезте на разходка, вземете душ, вана или просто подремнете;
  • Почивайте повече и приемайте питателна и здравословна храна;
  • Разговаряйте с любимите си хора или с други майки, които могат да ви окажат подкрепа и да ви напомнят, че не сте сама в това, през което преминавате.