Тежките икономически условия влияят на различни видове институции: инвестиционни банки, вестници и бракове.

Въпреки че няма доказателства, че хората изневеряват повече по време на рецесии, експертите посочват, че проблемите с парите и работата изострят отношенията.

Да избегнете изкушението, особено когато загубата на работа или изпразнената банкова сметка разклатят чувството ви за самостоятелност, може да е трудно. Но не е невъзможно.

Най-очевидната стратегия – продуктивната комуникация, не се осъществява, тъй като двойките често се обвиняват вместо да провеждат ползотворни разговори. Да настройте очакванията си от това какво може да ви донесе една връзка или какво можете да спечелите от някоя афера е друга полезна техника.

Според известни медици и психолози тези стратегии помагат на двойките да открият слабостите в тяхната връзка. „Повечето бракове приключват не поради една или големи кризи. Обикновено хиляди малки пропуквания водят до раздяла” споделят те.

Линии за комуникация

Въртележката от дългите часове в работа, отглеждането на децата и бюрократщината, с която се сблъскваме всеки ден, оставят малко време за внимание към човека до нас.

При такива трудни условия двойките могат да продължават седмици и месеци наред без да изразяват отхвърляне или благодарност един към друг.

Издайническите знаци за напрегната и изострена комуникация, според изследователите, включва хронично нетърпение и склонност към обвиняване на другия. Тази динамика може да отслаби връзката и да подтикне единия от двамата партньори към това да потърси признание от някого другиго.

Това може да е добре, когато чуждият е довереник, при когото не съществува опасност от възникване на романтична афера. В противен случай обаче, когато търсите емоционална подкрепа от външен човек, може да доведе до проблеми и неприятности.

Вместо това специалистите съветват да се преодоляват скандалите тогава, когато подобно нещо се случи и от време на време партньорите да правят равносметка за нещата, за да се убедят, че и двамата са продължили напред.

Разбира се това задължително означава, че и двамата трябва да поемат отговорност за грешките, да се извинят, когато е необходимо и да коригират бъдещото си поведение. Дори и подобен тип комуникация да бъде трудна за някои мъже, то това е знак за психологично здраве и сила.

Реалистични очаквания

Една афера може да изглежда като кратък път към щастието, когато времената са тежки. Но изневярата често създава още по-големи проблеми, свързани с чувството на самооценка или разочарование.

Някои специалисти подтикват своите пациенти да мислят за изневярата като избор, променящ целия живот, а не просто като импулсивен акт.

Подобни решения трябва да бъдат взети при колкото се може повече налична информация. Това означава да разберете ясно защо обмисляте варианта за друга връзка, както и да очаквате резултатите.

Това да имате реалистични очаквания се отнася по същия начин и за вашата настояща връзка. „В американските бракове очакваме партньорът до нас да бъде всичко за нас”, казват психолозите.

Вместо това, обаче, партньорите посвещават време на странични интереси и приятелства, за да си осигурят пълноценни преживявания.

И накрая някои специалисти съветват пациентите си да се въоръжат с чувство за хумор. Способността да се смееш на собствените си ограничения е признак за здравословна перспектива спрямо слабостите във връзката. Това може да донесе дългосрочен стабилитет в отношенията между двамата партньори.