Кметът на София Йорданка Фандъкова планира да въведе различни промени в начините, по които ще се планират новите сгради на територията на столицата.

По думите й предстои да бъде премахната възможността за строителство на сгради с намалено отстояние и неналичен достатъчен брой паркоместа.

Към настоящия момент това е възможно благодарение на всички изключения, които дават изискванията за общежития, ателиета и апартаменти хотели.

Фандъкова заяви, че с това, което ще се направи, ще бъдат затворени всички вратички на закона, които правят изключенията практика и така жилищните сгради се строят по правилата за нежилищните.

Всички предложения са оформени с оглед на съществуващите правила, описани в Закона за устройство на територията и вече са внесени в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Практиката показва, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват масово от някои инвеститори за заобикаляне на правилата, като зад тях се крие строителство на жилищни сгради.

Това според Йорданка Фандъкова създава огромни проблеми за градската среда и не на последно място на новите собственици на имоти в сградите, построени по този начин.

Нов начин за управление и на системите за паркиране

Сред направените промени е упомената и тази, която ще забрани строителството на сгради, изцяло с ателиета, както и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели.

Вече са проведени и разговори с главния архитект на града, като се обмисля създаването на регистър на системите за паркиране.

Това се дължи на направената констатация, че има много злоупотреби със системите за паркиране в София.

Наред с това се планира да има е проверка на техническото състояние на всички системи за паркиране, която да се извършва всяка година.

По-големи отстояния межди сградите

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде в насока за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси.

Арх. Здравков заяви, че вече има сформирана група, която трябва да анализира плановете и наредбите.

През 2018 година, по настояване на кмета и главния архитект беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти.

С всички направени промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София.